Mesić zbog mercedesa progoni HDZ-ova ministra?!

28.05.2013. 09:45:52

Vrhovni sud nedavno je srušio prvostupanjsku presudu kojom su nekadašnji ministar obrane Rončević i njegov ondašnji pomoćnik Bačić bili osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora. Prema istoj presudi morali su vratiti 10,2 milijuna kuna u državnu kasu.

Berislav Rončević,  bivši ministar obrane i njegov ondašnji pomoćnik Ivo Bačić u ponedjeljak su ponovno sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda zbog afere 'kamioni'.

Po drugi put su kazali kako se ne osjećaju krivima iako je prema optužnici, Republika Hrvatska tom aferom oštećena za oko 10,2 milijuna kuna.

Riječ je o ponovljenom suđenju za slučaj  nabave kamiona za Oružane snage.

Vrhovni sud nedavno je srušio prvostupanjsku presudu kojom su Rončević i Bačić bili osuđeni na  četiri, odnosno  na dvije godine zatvora. Prema istoj presudi morali su vratiti 10,2 milijuna kuna u državnu kasu.

Vrhovni sud je presudu ukinuo pod obrazloženjem da je donesena na labavom hipotetskom zaključku kako je država mogla bolje proći u tom poslu da su se kupili MAN-ovi, a ne Iveco kamioni. 

Suđenje je tako vraćeno pred izmijenjeno sudsko vijeće, kojim predsjedava  Željko Horvatović, poznat po presudi Branimiru Glavašu.

Optužnica tereti Rončevića i Bačića da su 39 vojnih kamiona Iveco platili 34,4 milijuna kuna, iako je MAN-ova ponuda bila za 10,2 milijuna kuna manja.

Oni su tijekom prvog suđenja tvrdili kako MAN-ovi kamioni uopće nisu udovoljavali propisanima kriterijima.

Svoj su progon obojica nazvali političkim, tvrdeći kako je jedini uzrok cijele priče  činjenica  da nisu uzeli Mercedesove kamione, što je ponukalo tadašnjeg  predsjednika Stjepana Mesića da ih prozove. Aludirali su time kako Mesić ima nekog upliva i u svjetskoj aferi Daimler, potplaćivanju  političara i dužnosnika od strane velikog proizvođača, čiji hrvatski kraci nikad nisu rasvijetljeni do kraja.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: