Mesićeva uloga u tragediji na Kornatima

12.09.2013. 19:30:24

Mesićeva uloga u tragediji na Kornatima - jedan kanader spašavao Hanžekovićevu vilu, drugi na molbu trgovca oružjem s Interpolove tjeralice, letio za Grčku

Drugi kanader, onaj koji je poslan za Grčku, u tu zemlju otišao je na molbu jednog trgovca oružjem koji je svojevremeno bio u pregovorima s predsjednikom Mesićem vezano uz RH Alan (firma za proizvodnju oružja). Riječ je inače, o čovjeku koji se nalazi na američkoj Interpolovoj tjeralici. O njegovu odnosu s bivšim premijerom, naš portal pisat će u jednom od sljedećih objava.

Nakon što je Dražen Slavica oslobođen odgovornosti za kornatsku tragediju mediji su ispravno zaključili kako nema krivca za tu strašnu tragediju od 30. kolovoza 2007. godine. Tako ni obitelji 12 vatrogasaca stradalih na otoku Velikom Kornatu, a ni jedini preživjeli, tada 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog neće doznati punu istinu. Imaju li obitelji i žrtve pravo na istinu i zašto su mediji sustavno prešućivali neke istinite i notorne činjenice u tom slučaju?

Prvo, postavljalo se pitanje tko je godinama podmetao požare na Kornatima. O ulozi moćnog Ante Markova koji i sam ima zemlju na Kornatima pa mu ne odgovara status Nacionalnog parka jer istu ne može skupo preprodati a od požara on i njegova ekipa imaju koristi može se naći više informacija na necenzuriranim blogovima.  Citiramo jedan tekst iz 2007. za koji su se moćnici potrudili da padne u zaborav: "No, ipak, mi sa svojim komentarom nećemo čekati izbore, nego ćemo vam iznijeti još nekoliko izjava stanovnika mjesta Murtera i vlasnika Kornatskog otočja koji su nam rekli otprilike sljedeće. Branko Kereta, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati, sa sjedištem u Murteru, opširno nam je ispričao svoju priču koja koincidira sa cirkularnim pismom Emilija Rameše, iseljenika u Australiji. Naime, on veli da sve režije i događanja u Murteru i okolo njega izvodi saborski zastupnik  Ante Markov i da bi istraga trebala početi od njega.

Pa dobro, pitamo ga dalje, zašto  niste inzistirali kod policije da istraga počne od njega? Odgovorio nam  je, da je s obzirom na delikatnu situaciju i tragediju koja se je  na Kornatima dogodila, nije htio „dolijevati vatru“, a da je u međuvremenu ipak podnio krivičnu prijavu protiv Ante Markova nadležnom Državnom odvjetništvu, koje, kako znate, nastavlja dalje gospodin Kereta, do danas nije poduzelo ništa. U nastavku gospodin Kereta još je rekao: “kako vrijeme odmiče, a istraga još  stoji na mjestu, odlučio sam se da dam  intervju šibenskome Novom tjedniku, u kojemu sam malo više rekao o požaru i o mome imenu koje se stalno, namjerno, povlači po tiskovinama“. Nadalje, o požaru i njegovom uzroku govorilo je još nekoliko  mještana Murterina, ali su nas zamolili da se njihova imena iz sigurnosnih razloga ne objavljuju. Svi su, skoro pa identični  u svojim izjavama, da je požar na Kornatu podmetnut od strane pojedinaca – vlasnika otočja i vlasnika stada ovaca, kojima ljetos, prije požara, nije upalio blef s uginulim ovcama, preko kojih su trebali izmamiti od države da im se naprave cisterne za vodu i da im se da veći poticaj za uzgoj ovaca. Kad im to nije uspjelo, pribjegli su podmetanju požara i pozivanje vatrogasaca i svekolike tehnike (helikoptera, kanadera i brodova) da gase nešto što se nije uopće trebalo gasiti. Dakako, sve ove izjave potkrijepljene su i s nalazima Državne veterinarske inspekcije koja je utvrdila da je, od lažno prijavljenih 1500 ovaca pronađeno samo 46 - koje su uginule  nekoliko mjeseci prije nego je nastupila suša.", tekst je koji baca novo svjetlo na zataškane uvjete nesreće na Kornatima.

No, najtajniji dio operacije zataškavanja istine o smrtnoj tragediji 12 vatrogasaca na Kornatima te teškom stradavanju Frane Lučića možemo doznati pogledamo li kako se sustavno minorizirao podatak o rasporedu kanadera u tom trenutku. Naime, stručnjaci znaju da vatrogasci ne bi ni izašli na Kornate gasiti požar da je bio raspoloživ kanader. No, jedan je bio poslan Grčkoj u pomoć a drugi je bio na Hvaru. Doduše, taj drugi koji je bio na Hvaru umjesto gašenja lokalnih požarišta najvećim dijelom gasit će privatnu uvalu s kamenom kućom koju je netom ranije kupio bogati i moćni odvjetnik Marijan Hanžeković. Naime, u srijedu 29. kolovoza nešto prije 11 sati između mjesta Sveta Nedjelja i Ivan Dolac kod Jagodne na južnoj strani otoka Hvara izbio je požar koji je zaprijetio kućama i tamošnjem autokampu iz kojega su gosti premješteni, no opasnost je brzom intervencijom otklonjena. Drugi kanader, onaj koji je poslan za Grčku, u tu zemlju otišao je na molbu jednog trgovca oružjem koji je svojevremeno bio u poslovnim razgovorima  s predsjednikom Mesićem vezano uz RH Alan (firma za proizvodnju oružja). Riječ je inače, o čovjeku koji se nalazi na američkoj Interpolovoj tjeralici. O njegovu odnosu s bivšim predsjednikom, naš portal pisat će u jednom od sljedećih objava.

Pomoćnik državnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko dodaje da je vatra je zahvatila borovu šumu, nisko raslinje i makiju. Citirane su tada riječi zapovjednika Vuke: "Iz opreza gosti autokampa Jagodna premještenu su na drugu lokaciju, no nije riječ o evakuaciji već o sigurnom zbrinjavanju ljudi prema Jelsi", naglasio je Vuko. Dodao je kako u tome dodatne poteškoće stvaraju mali gabariti tunela Pitve koji onemogućavaju istodobno prebacivanje većeg broja ljudi". Kako je objavljeno požar su gasili helikopter i dva kanadera. Uz mjesne gasitelje sudjelovali su i pripadnici interventne postrojbe koji su smješteni u Jelsi na Hvaru, a s kopna je upućeno još 35 vatrogasaca sa šest vozila. Tijekom gašenja požara umro je pedesetogodišnji vatrogasac DVD-a Stari Grad Marinko Jurić, javlja Glas Dalmacije. Njemu je dok je kao zapovjednik postrojbe razgovarao na UKV stanici naglo pozlilo oko 14.00 sati nakon čega se srušio na pod i na brdu Sveti Nikola na Hvaru. Prvog rujna 2007. u Slobodnoj Dalmaciji pojavio se članak Mirka Crnčevića: KANADER ZA ODVJETNIKA: Hvarani ogorčeni postupkom vatrogasaca u uvali Pišćena: "Spašavali Hanžekoviću, a Dubovica bespomoćna". U tekstu je navedeno: "

Sramota je da su helikopter i kanaderi 4 do 5 sati branili posjed poznatog odvjetnika, a naše kuće u Dubovici su bile ugrožene, tvrde Hvarani". Citiramo dijelove teksta: "Kuloarske priče da su dva helikoptera, a povremeno i jedan kanader, dulje vremena u četvrtak, započevši od 10.30 sati, uglavnom branili kuću i posjed zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića u uvali Pišćena, dok je istodobno gorjela Dubovica, izgleda da su utemeljene. Istodobno, u toj pitoresknoj Pišćenoj, braći Ivi i Antunu Lovrinčeviću izgorjelo je oko 200 tisuća četvornih metara zemljišta, na kojemu je bilo stotinjak maslina, 200 trsova plavca malog, smokve i ostale mediteranske kulture.

Sramota je da su helikopteri i kanader 4 do 5 sati branili maslinik i stotinjak kvadrata stambenog prostora odvjetnika Hanžekovića, dok su naše kuće u Dubovici bile do kraja ugrožene, vatra je prošla tek nekoliko metara od njih.To se može dogoditi jedino u zemlji kojom vladaju poglavice, a ne uljuđeni političari ? kazao je Ivo pl. Kasandrić, dodavši da je o svemu tome obavijestio relevantne ljude u Zagrebu i da vjeruje da će poduzeti sve kako bi se slučaj pogodovanja poznatom odvjetniku do kraja istražio, a oni koji su to činili bili primjereno i sankcionirani. U uvali Dubovica smo zatekli i Šimu Lovrinčevića, Ivina sina, međutim, on nije želio govoriti o tom slučaju, samo je dodao da je sve vidljivo iz stanja u Pišćenoj. A na putu do nje sreli smo tek njegova trinaestogodišnjeg sina Ivu, koji nam je teška srca pričao o spaljenoj djedovini.Vatrena stihija je proteklih dana unakazila Hvar, a otočani optužuju gasitelje da su u pojedinim slučajevima pristrano intervenirali da pomognu eliti.

Kamena kuća odvjetnika Hanžekovića, okružena borovom šumom, a uglavnom i maslinik, na posjedu većem od 2 tisuće četvornih metara četvornih su spašeni, tamo su još uvijek razvučene plastične cijevi, kojima su bivši vlasnici, braća Domančić: Miće, Mirko, Ivo i Mario, dva dana branili posjed" pisalo je u Slobodnoj. Naravno, zapovjednik Vuko sve je te tvrdnje proglasio zlonamjernim glasinama: "Ja osobno nisam vodio tu akciju, ali ne mogu vjerovati u te spekulacije. Akciju je vodio Mate Jeličić s Hvara i mi kao vatrogasci moramo obraniti svakog čovjeka, svaku kuću i što više zemlje. Pa normalno je da ćemo braniti kuću, ne možemo dopustiti da izgori", rekao je Vuko. Da bi razumjeli suštinu urote oko zataškavanja pune istine u slučaju Kornati treba naglasiti da je Uvala Pišćena južno od grada Hvara i da je netko očito dobro znao gdje bi se požar mogao proširiti i kako osigurati požarište da ne strada Hanžekovićev posjed. Dakle, nevidljiv netko budno je motrio nad hvarskim požarištem i rezervirao kanader da na vrijeme intervenira za Hanžekovića.

Na suđenju za kornatsku tragediju svjedočio je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. On je pozvan na zahtjev obitelji poginulih da kao bivši vrhovni zapovjednik razjasni ulogu Hrvatske vojske na otoku Kornatu, rekao je da je za tragediju doznao od tadašnjeg načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića. »On me obavijestio da je došlo do teške tragedije koja je zadesila skupinu vatrogasaca. Rekao mi je da ima mrtvih i ranjenih i da je jedna postrojba Hrvatske vojske u blizini na vježbi te da je upućena na mjesto događaja kao pomoć«, rekao je Mesić koji je izdavao naloge za letove kanadera. Na pitanje je li Lucić tražio odobrenje da vojska dođe na Kornat te jesu li on ili tadašnji ministar obrane Berislav Rončević donijeli odluku da jedan hrvatski kanader u to vrijeme ode pomoći Grčkoj, Mesić je odgovorio da predsjednik Republike Hrvatske izravno i neposredno zapovijeda vojskom samo u slučaju rata, a za vrijeme mira predsjednik može zapovijedati vojskom samo preko Glavnog stožera i njegova načelnika. Zanimljivo, nitko Mesića nije pitao zašto je kanader danima bio na Hvaru i gasio Hanžekovićev posjed, među ostalim.

"O kanaderu sam bio samo obaviješten. Informirali su me da imamo dovoljno kanadera za gašenje požara, a ja sam se samo mogao složiti s takvom odlukom vlade", dodao je Mesić. Na pitanje oca jednog od poginulih vatrogasaca Igora Marinovića o tome jesu li neki dokumenti o kornatskoj tragediji koje obitelji traže, a ne mogu ih dobiti već pet godina, vojna tajna, te – ako jesu – može li se s njih skinuti oznaka tajnosti, pri čemu je rekao kako su dva puta pisali predsjedniku Josipoviću koji im nije ništa odgovorio, bivši predsjednik Mesić odgovorio je kako nema razloga da se procedura skidanja vojne tajne ne primijeni u tom slučaju ako je to u interesu istrage. Tako je proteklo Mesićevo svjedočenje. Zanimljivo, neposredno nakon tragedije primio je Hanžekovića u svom uredu. Jesu li mediji mogli izvještavati objektivno o pozadini kornatske tragedije. Ne! Zapitajmo se samo kako je Hanžeković dobio višemilijunski unosan posao zastupanja HRT-a i podizanja ovrha za neplaćanje pretplate. Pogledajmo kako je samo umrežen s bivšim HDZ-ovim premijerima i HDZ-ovim moćnicima, te kako je blizak s Bajićem.

I za kraj, je li se itko zapitao zašto je Slavicu obranio Mesićev intimus Čedo Prodanović? A došlo je vrijeme i da Hanžeković uživa u svom hvarskom posjedu. O tome je više, temeljem anonimne dojave, objavio Index. Slijedi tekst "Odvjetnik Hanžeković zagospodario hvarskom uvalom i jedrilicom blokirao prilaz plaži" od 15. kolovoza 2013. "ČITATELJ Indexa požalio nam se kako je poznati odvjetnik Marijan Hanžeković svojim krstašem blokirao ulaz u uvalu Piščena na južnoj strani otoka Hvara. Na fotografijama se vidi kako je jedrilica usidrena nasred uvale i zajedno s konopima priječi prolazak do plaže iznad koje se nalazi teren odvjetnika Hanžekovića te tako zapravo predstavlja prvu i neprelaznu crtu obrane od neželjenih posjetitelja!

"Nasred uvale usidren je brod uvaženog odvjetnika, i to tako da konopima između broda i obale onemogućuje prilaz uvali svim drugim brodovima. Nisam isprva znao o kome se radi. Upozorio sam gospodu da su se krivo usidrili i da tim bočnim konopima i bovama između broda i obale onemogućuju drugim brodovima prilaz žalu i maloj rivici uz obalu. Odgovor je glasio da je ovo privatni posjet i da se ne može dalje. Tek tada sam prepoznao odvjetnika i u prvi trenutak nisam mogao uopće shvatiti da postoji netko s takvim nivoom bezobrazluka. Nije pomoglo nikakvo uvjeravanje da takvo nešto ne smiju raditi jer su more i žalo opće dobro. "Ja sam vlasnik uvale, ovo je privatni posjed, ja sam vlasnik rivice na obali i nema prolaza", glasio je odgovor odvjetnika Hanžekovića", požalio nam se čitatelj.

Evo što odvjetnik kaže. "Nije istina da sam ja to govorio, samo sam rekao da plaža nije pogodna za kupanje jer ju onečišćuju posjetitelji koje dovoze barkarijoli iz Hvara. Bacaju smeće i seru. Vaš čitatelj je bio izuzetno bezobrazan, a proći nije mogao jer je imao veliki gumenjak s roll barom. Iznad plaže je, inače, moja zemlja, kupio sam 25 tisuća kvadrata. Plaža je pomorsko dobro tako da ja ne mogu tvrditi da je moja, no nisam vidio nikoga da skuplja smeće koje ostavi iza sebe tako da je plaža pretvorena u javno smetlište. Nužda se, pak, vrši malo dalje od pomorskog dobra, na mom terenu", požalio nam se odvjetnik Hanžeković. "Sve je napravljeno po pravilima, krma se tako vezuje s dva konopa da ne bi bilo problema u slučaju da zapuše vjetar. Manji brodovi mogu proći bez problema. Tu sam, inače, s brodom 24 sata dnevno, ali samo nekih pet, šest dana godišnje", kaže odvjetnik Hanžeković. Jedrilica se, inače, zove Nada, a ime je dobila po majci odvjetnika Hanžekovića. Do plaže se može samo s brodom, udaljena je osam milja od Hvara, ili eventualno pješice jer puta nema", kraj citata. I tako dok Hanžeković, Mesić & Comp. uživaju u ljepotama Jadrana, drugima ostaje kornatska tragedija.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.