METEROLOZI ZABRINUTI Europa se sprema za ekstra vrućinu, nakon nje dolaze silovite oluje

25.06.2019. 17:25:41

Veći dio Europe ovaj tjedan očekuje iznimno toplo vrijeme, a pakleni toplinski val očekuje se u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji Njemačka službena meteorološka služba (DWD) objavila je da će toplinski val, pod nazivom Ulla, donijeti temperature od 38 Celzijevih stupnjeva. Meteorologinja Sabine Krueger kazala je da će temperature doseći vrhunac u srijedu kada će se popeti do 39 stupnjeva u okolici Frankfurta te do 40 stupnjeva u drugim dijelovima. Najviša temperatura u Njemačkoj zabilježena je 7. kolovoza 2015. u bavarskom gradu Kitzingenu s 40,3 Celzijevih stupnjeva, prenosi DWD. Istočna pokrajina Brandenburg povećala je razinu rizika od požara na 5 što je najviše moguće. Jednak rizik je proglašen u dijelovima pokrajine Mecklenburg-Vorpommern i Donjoj Saskoj. Francuska meteorološka služba Meteo France objavila je narančasto upozorenje za veći dio središnje i istočne Francuske upozoravajući da će se temperature podići iznad 40 stupnjeva. Slikovni rezultat za vrućine U Parizu, gradske vlasti su postavile dodatne izvore vode za piće. Bazeni i klimatizirani prostori će se sljedećih dana u poslijepodnevnim satima otvoriti za ugrožene osobe. U Italiji je meteorološka stanica IlMeteo.it upozorila na “eksplozivnu vrućinu” koja će donijeti temperature do i iznad 40 stupnjeva u sjevernim gradovima poput Milana i Bologne te na Sardiniji. Talijanski meteorolozi tvrde da bi ovo mogao biti najtopliji lipanj do sada u nekim dijelovima Italije s temperaturama najvišim u četvrtak i petak. U Španjolskoj službena agencija za vremensku prognozu AEMET, predviđa najvišu temperaturu od 42 stupnja u sjeveroistočnoj dolini Ebro. Britanski meteorološki zavod MetOffice objavio je da postoje mali izgledi da će temperature biti više od dosadašnjeg rekorda za lipanj od 35,6 stupnjeva. Na jugu Europe, očekuju se temperature od 37 stupnjeva na jadranskoj obali Slovenije i Hrvatske. Predviđaju se oluje na ravnicama u istočnoj Hrvatskoj koje će vjerojatno utjecati i na prometne linije s Njemačkom i Austrijom te do Grčke i Turske. Izvan Europe, situacija je ekstremnija u Indiji, južnoazijskoj zemlji koju su ovaj mjesec pogodile temperature u rasponu od 40 do 50 stupnjeva. Istočna savezna pokrajina Bihar je najgore pogođena sa 101 umrlih od sredine lipnja od kojih su to većinom poljoprivrednici i radnici na otvorenom, rekli su službenici za upravljanje katastrofama. Prema službenim podacima, toplinski val koji će se polako početi ublažavati s početkom monsunskih kiša, usmrtio je još 36 ljudi u drugim dijelovima zemlje.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.