Migranti bacaju hranu u žbunje

25.09.2015. 15:55:58

Dio izbjeglica presretno komadićem kruha, konzervom ili vodom, drugi sve odmah bace u žbunje

Iako je mađarska vojska jučer ujutro na graničnom prijelazu u Goli započela s postavljanjem žičane ograde, ona zasad nije povučena do 10-ak kilometara udaljenog ilegalnog prijelaza u Botovu. Jutros je stigao novi vlak s 1570 izbjeglica. Svi oni na divlje su, kroz polje, prešli na mađarsku stranu bez problema.

Stupići su doduše postavljeni uzduž granice, ali radovi su stali. Možda su Mađari samo htjeli pokazati da su spremni na sve ako se nastavi s masovnim prijelazom izbjeglica s Bliskog Istoka u njihovu državu. Prema podacima MUP-a, jutros je u Botovo stigao novi vlak s 1570 izbjeglica. Svi oni na divlje su, kroz polje, prešli na mađarsku stranu bez problema. Točnije, problem je bio taj što je pala kiša pa su se svi dobro namočili. Vlada je objavila da je u 9.30 sati iz Tovarnika krenuo novi izvanredni vlak s izbjeglicama. U Botovo bi trebao stići oko 14 sati. Kroz Botovo je jučer u Mađarsku prešlo 4150 izbjeglica u tri izvanredna vlaka. Ukupno ih je u proteklih nekoliko dana na ilegalnom prijelazu nedaleko od dravskog mosta prešlo oko 23.000. Svaki vlak u Botovu dočekuju djelatnici policije, žurnih službi, volonteri i članovi Gradskog i Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje. Izbjeglicama se dijele hrana, voda, higijenske potrepštine, dječje igračke, odjeća...
Foto: Facebook

Foto: Facebook

Brojne izbjeglice presretne su dok dobiju komad kruha ili bočicu vode, no ima i onih kojima to očito ništa ne znači. Na Facebooku su se pojavile fotografije s druge, mađarske strane ilegalnog graničnog prijelaza na kojima je vidljivo kako je dosta od tih donacija pobacano u žbunje i po podu. Ne samo da prave smeće, nego to nije niti lijepo od njih s ljudske strane. - Ne znam što bih rekla. Nije to stvarno lijepo od njih, ali mislim da je riječ o neodgovornim pojedincima. Većina izbjeglica, a znate i sami koliko ih je prošlo kroz Botovo, hranu i vodu zasigurno nisu bacili. Po meni, dio krivice možda u cijeloj priči snose i volonteri, koji izbjeglicama nekada toliko toga stave u ruke da ovi ni ne mogu to sve nositi sa sobom – kazala nam je naša dobro upućena čitateljica koja već danima prati zbivanja s izbjeglicama u Podravini. Jedan djelatnik HŽ-a rekao nam je da izbjeglice hranu, piće i ostale potrepštine masovno ostavljaju i u vlakovima. To bi značilo da mnogi od njih zapravo žele samo prijevoz, novac im nije problem pa nisu ni gladni ni žedni. Teško je više biti pametan u cijeloj priči, pak, bio bi naš zaključak.
Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.