MIGRANTSKA KRIZA KOD BIHAĆA - KRONOLOGIJA

23.12.2020. 16:08:00

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine najavio je privremeno premještanje više od 1.200 migranata i izbjeglica iz kampa Lipa kod Bihaća u centar Bira u središtu toga grada na sjeverozapadu zemlje, čemu se lokalna zajednica oštro protivi. Vijeće ministara jučer je odobrilo i službeno formiranje kampa Lipa, koji je služio kao privremeni smještaj. Međunarodna organizacija za migracije više je puta najavljivala povlačenje iz kampa Lipa,  nema uvjete za boravak zimi.

Grupa građana Bihaća okupila se ispred kampa Bira u pokušaju da, kako navode, spriječe izmještanje migranata i izbjeglica na tu lokaciju u centru grada. Riječ je o građanima koji se okupljaju gotovo osamdeset dana, od kada je kamp zatvoren za migrante. Poručuju da će, uprkos policijakom satu, prenoćiti ispred kampa. U Bihaću je Aida Hadžimusić.

U kampu Lipa kod Bihaća izbio je požar nakon što je Međunarodna organizacija za migracije jutros počela s povlačenjem svog osoblja. Uzrok požara trenutno je nepoznat, ali povlačenjem osoblja prestaje servisiranje i nadzor kampa u kojem je smješteno više od 1.200 migranata i izbjeglica. Oni bi trebali biti prebačeni u kamp Bira u Bihaću, što je ranije naložilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine. Građani i policija u tom dijelu zemlje jučer su spriječili izmještanje u centar grada a Skupština Unsko-sanskog kantona na izvanrednoj sjednici raspravlja o smještaju migranata u ovom dijelu zemlje. Više detalja iz Bihaća donosi novinarka Al Jazeere Aida Hadžimusić.

NAPOMENA: Korišteni su materijali Al Jazeera Balkans, pa je i govorno područje takvo

Ima li opasnosti za masovni ilegalni prelazak preko hrvatske državne granice, pokazati će vrijeme. 

Izvor: Al Jazeera

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.