Mijić: Dolazak Kurza na vlast u Austriji odlična je prilika za hrvatsku politiku u BiH i problem za Vučića!

17.10.2017. 19:46:03

Parlamentarni izbori održani u Austriji potvrdili su nagađanja kako će pobjedu odnijeti vodeća demokršćanska stranka ÖVP ispred desničarske stranke FPÖ i socijaldemokrata iz SPÖ-a. Rezultate izbora u Austriji te posljedice tih rezultata po Hrvatsku, ali i ostatak EU za Direktno je komentirao politički analitičar i stručnjak za međunarodne odnose Mate Mijić. "Rezultat je očekivan. Kurz je na zdravoj konzervativnoj politici i retorici zaustavio rast FPÖ-a, što je u krajnjoj liniji bio jedan od njegovih glavnih zadataka. Europske mainstream opcije desnog centra često su otvarale svoje bokove populističkim opcijama tako što su se odupirale promjenama i gurale glave u pijesak na pojavu novih političkih fenomena i geopolitičkih okolnosti", rekao nam je Mijić te dodao kako je glavni razlog pobjede taj što je Kurz izgradio jak osobni brend i pametna strategija koju je koristio u kampanji. Mijić smatra kako tek sada predstoji ozbiljan posao pred Kurzom koji mora pacificirati desničarski FPÖ s kojima će najvjerojatnije koalirati, ali mora i izvršiti promjene u svojoj stranci, pogotovo u kadrovskom smislu. Posebnu pozornost austrijski izbori imali su u Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama zbog snažnog političkog i ekonomskog utjecaja Austrije, ali i zbog toga što je Kurz bio snažno angažiran u zaustavljanju balkanske izbjegličke rute, a oporbeni FPÖ je naširoko poznat po koketiranju s pojedinim srpskim liderima i idejama o nezavisnosti RS.
Rezultat je očekivan. Kurz je na jednoj zdravoj konzervativnoj politici i retorici  zaustavio rast FPO-a, što je u krajnjoj liniji bio jedan od njegovih glavnih zadataka.Mate MijićPolitički analitičar
"FPÖ je uvijek volio podilaziti Srbima jer je tako privlačio glasove srpske dijaspore u Austriji, ali generalno mislim da Austrija neće biti pretjerano sklona brzom proširenju Unije i to bi mogao biti problem za Vučića. S druge strane, bilo kakav novi rast turskog utjecaja u Bosni i Hercegovini, a koji nikoga ne bi trebao čuditi u vremenu turskog odmaka od Europske unije, Kurzu i Stracheu mogao bi biti crveni alarm i to trebamo iskoristiti", istaknuo je Mijić i dodao: "Austrija će voditi jasnu proeuropsku politiku, ali uz priličnu dozu zdravog razuma i tu je Hrvatskoj prilika da dobije saveznika za svoje interese. Doduše, austrijski su interesi u BiH uvelike materijalne prirode, ali moglo bi vrlo brzo doći vrijeme kad će ih sigurnosna pitanja izgurati i mi tu moramo ugurati hrvatsko pitanje". Usporedbe s Hrvatskom u ovom trenutku nisu zahvalne jer austrijska politička scena s nama ima više razlika nego sličnosti. "ÖVP  i HDZ novi predsjednici s pozicije desnog centra pomakli su u različitim smjerovima, a izrazitija desnica u Hrvatskoj u ovom trenutku gotovo da ne postoji, dok je FPÖ druga stranka po veličini u Austriji. Rekao bih da će sadašnja austrijska situacija biti usporediva s hrvatskom za šest do sedam godina ako HDZ dotad ne napravi ozbiljne korake u reformi stranke", zaključio je na kraju Mijić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.