Mikulić: Oporba nema 26 ruku za raspuštanje Gradske skupštine, razbacuju se riječima

12.11.2018. 11:18:52

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je u ponedjeljak da se skupštinska oporba razbacuje riječima jer nije realizirala prvo obećanje o kojem su govorili - da imaju većinu od 26 ruku za raspuštanje Skupštine - te je poručio kako se po Zakonu bez obzira na ovu sjednicu može sazvati proračunska sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. "Pa ja sam neki dan rekao - tresla se brda, rodio se miš. Dakle, ja bi preporučio kolegama iz oporbe da se ne razbacuju obećanjima prema biračima jer vidite - prvo obećanje o kojem su oni govorili, nisu realizirali. Dakle, rekli su da imaju većinu od 26 ruku za raspuštanje Skupštine. Ja takav zahtjev još nisam dobio, a vi znate moju rečenicu i moj stav o demokraciji - volja naroda. Ako je većina na toj strani nemam ništa protiv toga da do toga dođe. Jednostavno, to je većina, volja većine", izjavio je Mikulić novinarima prije sastanka s oporbenim klubovima gradskih zastupnika. Istaknuo je kako su predstavnici iz oporbenih klubova tražili da ni ne započne sjednicu i da s njima sjedne i razgovara jer oni imaju određene zahtjeve. Mikulić kaže kako im je rekao da je Poslovnik isti i da vrijedi za sve. Morao je utvrditi nazočnost na sjednici, kvoruma nije bilo, oni su stajali u dvorani i jednostavno se nisu prijavili da bi činili kvorum, te je odgodio sjednicu do 10 sati, kako je kazao. "Sada ću ih saslušati i vidjeti koji su ti njihovi razlozi i argumenti da su tražili da bude ova stanka od sat vremena. Ukoliko budemo imali kvorum, onda ćemo bez problema nastaviti dalje, a ukoliko ne - ja ću iskoristiti svoju predsjedničku ovlast da ponovno u onom roku u kojem mogu sazovem novu sjednicu Skupštine", poručio je Mikulić. Na pitanje novinara dokle tako može ići, Mikulić je objasnio kako je Zakon rekao da ako se tri mjeseca ne donose određene odluke, a ključna odluka je najbitniji politički dokument - proračun Grada Zagreba.

'Nije moralno ne dolaziti na sjednice'

"Dakle, ono što vjerojatno kolege iz oporbe nisu iščitale u prijedlogu Zakona, to je da se proračunska sjednica bez obzira na ovu sjednicu može sazvati. Prema tome, vjerojatno su oni kad su čitali preskočili taj dio ili ga nisu razumjeli kako treba", poručio je Mikulić. Rekao je da će sada prvo saslušati koji su to stavovi i zahtjevi predstavnika oporbenih klubova, a nakon toga će sjesti i vidjeti o čemu se radi i donijeti konačne odluke. "Po Zakonu mogu sazvati sjednicu - proračunsku. I uopće s tim nemamo problema. To je potpuno legalno - tko će na tu sjednicu doći ili neće - to neka odluče oni koji sjede kao gradski zastupnici u Skupštini Grada Zagreba a ja im poručujem da ne varaju svoje birače i nije moralno da ne dolazite na sjednicu Skupštine a primate naknadu od istih tih birača kojima ste nešto obećali", poručio je Mikulić. Nakon sastanka Mikulić je sazvao nastavak sjednice u 10,30 sati.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.