MILANOVIĆ IZJEDNAČIO UDBU SA BRANITELJIMA

20.06.2013. 20:53:47

Premijer Zoran Milanović poručio je danas da će Hrvatska sama rješavati eventualne zločine počinjene prije 2002. godine, odbacivši ponovno kritike da je prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a, odnosno provedbi europskog uhidbenog naloga, krojen prema jednoj osobi.
AKO IZRUČIMO PERKOVIĆA, MORATI ĆEMO I BRANITELJE – provalio je Milanović
Na početku Sjednice Vlade premijer Zoran Milanović komentirao je Zakon o suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU. ‘Hrvatski interes je da ono što je bilo prije 2002. godine rješavamo sami, a ne preko drugih, trećih i četvrtih glavnih gradova, lobiranjem i utjecajem onih koje u ovom trenutku još ne vidim i ne znam tko su. To ozbiljna država ne radi’, poručio je Milanović na početku današnje sjednice Vlade. Rekao je to, kako je ustvrdio, zbog ‘neartikulirane i nesmotrene’ kritike koja dolazi iz redova političkih suparnika. Nijedan zakon, a naročito ne o međunarodnoj pravnoj pomoći i provedbi europskog uhidbenog naloga, ne donosi se krojen prema jednoj osobi, rekao je Milanović odbacivši tako ponovno ocjene da se izmjene donose zbog nekadašnjeg čelnika tajnih službi Josipa Perkovića.
 

Izmjenama koje je Vlada uputila u saborsku proceduru predviđa se da bi se europski uhidbeni nalog provodio u odnosu na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine. Nalog se tako ne bi odnosio na Perkovića, kojeg njemački sud tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, jer je Đureković ubijen 1983. godine. Milanović je danas naglasio kako takav prijedlog, koji je radila radna skupina u kojoj su ljudi raznih pravosudnih profila, ‘ima svoj racional’. ‘Racional je da se europski uhidbeni nalog koji je, podsjećam, uveden radi terorizma 2002. godine, primjenjuje od tada, dakle za kaznena djela od 2002. godine’, rekao je Milanović te ocijenio kako su neki, ‘koji su se odmah dignuli na zadnje noge, već drugi dan shvatili što su rekli i što nisu trebali reći’.

 

Premijer je podsjetio da je Hrvatska imala Domovinski rat u kojem se dogodilo ‘puno ružnih stvari, pa i s naše strane’. ‘Nešto manje s naše strane, ali se dogodilo, a ako netko treba svoditi račune za to, ako netko treba provoditi postupke to smo mi – Hrvatska, ne netko treći’, naglasio je.Upozorio je da će se, ako se spusti prag na sva kaznena djela, i prije 2002. godine, time omogućiti ‘da bilo koja treća jurisdikcija u EU, kanalima koje ne možemo naslutiti u ovom trenutku, traži izručenje i podiže optužnicu protiv naših sudionika u Domovinskom ratu, naših branitelja’.

 

Ako je bilo zločina – to ćemo sami riješiti i ja neću dopustiti da to rade treći. Jer, to ne samo da je ponižavajuće za nas nego je šteta za državu. Ako je bilo grešaka sami ćemo ih ukloniti, a ne da to rade treći. A s obzirom na to da ne znamo i ne možemo znati kako taj sustav funkcionira – zato 2002. godina’, ponovio je premijer.

  Onima koji imaju problema s konkretnim ljudima s kojima su blisko surađivali 90-ih godina poručio je da ‘sjednu i dogovore se s njima’. ‘Ja neću, niti poznam taj krug ljudi’, dodao je i poručio kako oni koji se s njim ne slažu mogu u Saboru podnijeti amandman na predložene izmjene. “Ako je bilo zločina, naš grijeh, naš teret, naša obveza, ali neću dopusti da to rade treći. S tim je dosta, tu školu smo prošli i to je gotovo. Oni koji imaju druge vrste problema neka ih rješavaju međusobno, mi nismo dio te priče.”, zaključio je Milanović. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: