MILANOVIĆ OPET BRUTALAN: Ja nisam plačibaba da ne kažem ne diraj mi mamu, tatu, sina koji je punoljetan. Udri! Samo nemoj lagati!

07.07.2021. 15:25:00

Predsjednik Republike Zoran Milanović je u 11 sati u Hrvatskom domu u Glini sudjelovao na predstavljanju dokumenta “Dugoročna razvojna vizija Banije” u organizaciji Ureda predsjednika RH.

Dokument je izradila radna skupina sastavljena od članova predsjednikova Ekonomskog savjeta i vanjskih stručnjaka s područja ekonomije, sociologije, antropologije i urbanog planiranja. Dokument će biti prezentiran predstavnicima regionalne i lokalne samouprave s područja Sisačko-moslavačke županije, predstavnicima gospodarskih subjekata, nevladinih organizacija te predstavnicima visokoškolskih ustanova s područja Županije, a kako bi se kroz javnu i stručnu raspravu pridonijelo dugoročnoj, stručnoj i sustavnoj obnovi područja pogođenih potresom.

“Situacija je ovdje teža, problemi su naslijeđeni i prije potresa, mnogi su već trebali biti riješeni, sporo ide obnova, neke druge stvari su strukturne prirode, nije moguće da Banija postane Štajerska preko noći. ali je moguće da ide putem kojim je krenulo veći dio Like u kojoj se neke stari događaju. Ovdje je mrtvo, a žalimo da bude živo. Nije mi problem sjediti cijeli dan i slušati ljude koji se bore i uzgajaju borovnice i one koji zapošljavaju po 200 i 400 ljudi”, rekao je Milanović. 

O prijedlogu Vlade da će potpore biti vezane za cijepljenje zaposlenika

“Da smo postupali kako sam predlagao, da je Sabor donio sve duboko zadirujuće odluke, kao što nije, nego Vlada, sada bi situacija bila lakša. To su odluke koje duboko zadiru u privatnost. Sve što sam govorio je provjerljivo, nisam to radio u veljači 2020. da bi napakostio Vladi već predviđajući stanje koje će ići dublje. Bit će sudskih tužbi, nepotrebno. Slaba je priprema, ne vidim ni većinu stvari unaprijed. Od početka je ovo krivo tretirano. Neke stvari treba provesti na silu, ovo treba rješavati razgovorom. Lako je maknuti ručnike s plaže, a prije toga treba govoriti, nagovarati, a radikalne mjere ljude izazivaju na nezadovoljstvo. Onaj tko bude mislio da ima štete u tom odnosu s poslodavcu će tužiti. Što znači obvezno cijepljenje? To je kao vojna obaveza”, rekao je predsjednik.

Ne kažem da Vlada ne nagovara ljude, ali pravni okvir je jako bitan. 

“Rađeni su propusti jer je Vlada valjda prije godinu dana mislila da će dobiti palac dolje za mjere. Cjepivo je rješenje, štiti one koji su se cijepili, to funkcionira. Ozbiljne države su procijepile do 65% odrasle populacije”.

O Plenkoviću koji mu je poručio da ima dvostruke kriterije

“Valjda je stažirao u slobodnom tjedniku prije 20 godina, to je udbaško kosovski projekt. Ja nemam nikakav utjecaj na pravosuđe, to je HDZ-ovo pravosuđe. Ja ne znam o slučaju sisačke gradonačelnice, koja je to vrsta manipulacije. Čak i da znam, tko ima utjecaj na to. Još je neke stvari spominjao s čime nemam veze. Nije htio komentirati prosvjed u Vruju pa ću ja. Kada ti netko donira u kampanji iznos koji je jedan promil i radi to preko računa firmi, pitam tog čovjeka je li siguran da to želi. Kada kažu da su spremni, ja kažem da to može samo koštati tamo gdje žive i rade, u Dalmaciji, a to je HDZ, HDZ. U moje vrijeme je prvi put ozbiljno prekinuta ilegalna gradnja. Ja nisam plačibaba da ne kažem ne diraj mi mamu, tatu, sina koji je punoljetan. Udri! Samo nemoj lagati. Koja je to usluga koju predsjednik može pružiti nekome tko mu je transparentno donirao? Ništa. Samo skreće pozornost na sebe. Ako je to tamo protupravno, neka mu to sruše. Nisam stručnjak da bih tvrdio, dok nisam provjerio sve dokumente, što ne mogu, tko je u toj situaciji  u pravu. Do neke mjere vjerujem institucijama. I bilo kakvim balvan revolucijama nećemo riješiti ništa. Privatna imovina je privatna, nije apsolutna, no temelj je građanskog, liberalnog, modernog društva. Boro Ragnar što organizira prosvjede, piše neistine o meni i mojoj obitelji…Piši istinu. Zvat ću decu, ruši, buši. Pazimo što govorimo gospoda Ragnari, možda da ga predložim za predsjednika Vrhovnog suda. Ne znam koju školu je završio, no to je ta vikinška pravda. To je šačica ljudi koju je on tamo doveo, iz Splita mještani. To je hajdučka pravda, balvan revolucija. Srušite to, zovite decu. Moram vjerovati Ragnaru na riječ, a vikinška riječ, je vikinška riječ, pa makar i platfus vikinzi. Samo srušiš to i opet je kamenjar. Kada je krenula dobro organizirana legalizacija? Spominje se drug Tito al’ nije istina. Pravi projekt je krenuo u vrijeme moje vlade. Srušite to više, što čekamo? Deset godina čovjek tamo nešto radi”.

O Grmoji i Petrovu

Grmoja je rekao da će pokrenuti inicijativu da se zakonski zabrane djelovanje strankama koje se pravomoćno osude. 

“Nije to u skladu s Ustavom, znamo da ima lopova, no ne možete zabraniti stranku ako nije prekršio Ustav. Tako da će Grmoja morati živjeti s lopovima”, rekao je kratko Milanović.

Novinari su ga pitali i što misli o inicijativi Petrova i Grmoje te prijetnjama koje su primili.

“Oni su konzervativni dečki, mogu originalnije od toga. Ne vodi to nikamo, Hrvatska se promijenila. U Europi su se dogodile nevjerojatne stvari, u mom mandatu je uvedeno životno partnerstvo. S te strane sam zadovoljan onim što je napravila moja Vlada. Riječ huškanje je Plenković, slobodni tjednik. No pozivam Grmoju i Petrova da prihvate da se svijet mijenja i da pogled na svijet iz Metkovića ima jednu dimenziju, iz Splita drugu”, rekao je Milanović.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.P./Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.