Milanović Plenkovića usporedio s premijerom Kraljevine Jugoslavije, a potom ga nazvao ‘Plenkošenko’

28.04.2021. 16:19:00

Predsjednik Zoran Milanović jutros je u 10 sati sudjelovao u obilježavanju 30. godišnjice uspostave Policijske postaje Kijevo i položio vijenac kod središnjeg križa ispred crkve Sv. Mihovila. U Kninu pak sudjeluje na svečanoj prisegi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne ‘Pauci’. 

Milanović je kazao da još uvijek razmišlja hoće li povući vojsku s obilježavanja Bljeska u Okučanima te kazao: Bilo bi dobro da imamo zajedničko obilježavanje. 

‘Zato što se vojnike, odnosno najviše časnike dovodi u neugodnu situaciju. Ne bih to usporedio kao kad se mama i tata svađaju, ali ja sam vrhovni zapovjednik i bilo bi normalno da imamo zajedničko obilježavanje. Među ostalim i zato da vojska ne mora ići nekoliko puta. Ili, recimo, da im ja kažem da budu sa mnom cijelo vrijeme kao zadnja dva puta. To nije način’, rekao je Milanović, dodavši kako bi bilo poštenije da profesionalni vojnici budu pošteđeni dnevne politike.

‘Imamo delikatne odnose. Imate odluku, podzakonski akt kojim se uređuju imenovanja diplomatskih predstavništava. Ta je odluka iz 2012. na tu se odluku poziva i dan danas. U toj odluci piše jasno da svemu moraju prethoditi konzultacije ministra vanjskih poslova i Ureda predsjednika. Oni se na to pozivaju, a njihov šef to nije pročitao. Mi smo to donosili u dogovoru s predsjednikom republike. Plenković je 5, 6 godina premijer i nikada to nije dirao, već se na to poziva u imenovanjima’, kazao je Milanović, prenosi tportal.

Na pitanje kako komentira izjavu premijera Plenkovića koji je rekao da aktualna diplomacija neće biti poput one bivših predsjednika Mesića i Josipovića, Milanović se nasmijao.

‘A što da vam kažem? Čovjek će zapaliti Artemidin hram. Uspoređuje bivše predsjednike s Kissingerom. To valjda zato što sam ja za njega rekao a Hruščov pa se sjetio Kissingera. Plenkoviću to nisu Kissingeri nego hrvatski predsjednici. To je glupo uspoređivati nekoga tko je predsjednik svih građana, dva ili tri puta je izabran, s jednim namještenikom koji je služio američkom predsjedniku. A što je on dao? S čime da ja usporedim Plenkovića? To je ruganje s ljudima koji su radili taj posao, Plenković je bio jedan mali, običan diplomat. On je hrvatski Milo Stojadinović’ (op.a Predsjednik Vlade Kraljevine Jugoslavije), istaknuo je.

To je ruganje s ljudima koji su radili taj posao dok je Plenković bio običan mali diplomat. To što je on nametnuo nešto Kolindi Grabar Kitarović, to je tako. Dolazili su iz iste stranke. O tome se radi’, dodao je. 

Podsjetio je da će biti tvrda kohabitacija čim je pobijedio na predsjedničkim izborima. ‘On je najavio nered’, dodao je. ‘Plenkošenkova je zasluga nered. Nered kojeg izaziva cijelo vrijeme. Strast za uništavanjem i rađenjem štete. Prije njega je bilo sve, i nakon njega će biti svašta. I nakon mene. To je stvar kako država funkcionira’, nastavio je.

Kazao je da je veleposlanik u Rimu Jasen Mesić dobar ambasador, a bio je običan političar.

Što se tiče nabave borbenih zrakoplova, Milanović je kazao da je u povjerenstvu načelnik Glavnog stožera i da on sve informacije dobiva od njega. ‘Kada se poplaćaju dugovi veledrogerijama, valjda će se naći politički trenutak da se donese ta odluke. A odluku donosi premijer’, dodao je.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.