Milanović pripadnicima Specijalnih snaga: ‘Od 75 poginulih vaših suboraca tridesetorica su rođeni u BiH’

20.05.2022. 15:19:00

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u petak na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka specijalnih postrojbi HV-a i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga. Na svečanosti održanoj u vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor“ u Delnicama predsjednik Milanović pripadnicima specijalnih snaga poručio je kako su oni iznimna postrojba na koju se gleda posebnim pogledom i s većim očekivanjima.

“Hrvatska garda posebne kategorije”

„Ovo je hrvatska garda posebne kategorije, ovdje se uče, prakticiraju i usavršavaju najsloženije vještine i reći da ste elita nije pretjerivanje, to je činjenica. Na vas se gleda posebnim pogledom i s većim očekivanjima, tome ste dorasli i to stalno imajte na umu. Vaš ugled mora biti neokrnjen“, istaknuo je predsjednik Milanović. 

Dodao je kako se vještine koje stječu pripadnici specijalnih snaga najbolje mogu steći u suradnji i interakciji s drugima jer kako je kazao „mali narodi i mala vojska ne mogu napredovati ako nisu u stalnom kontaktu s onim što je drukčije i otvoreno“.

„Svijet nam je širok i moramo s njim surađivati. S druge strane, u svim tim savezima nismo radi njih, nego radi sebe. Ta znanja, vještine, sposobnosti i rutine stječete da biste, prije svega i iznad svega, branili Hrvatsku, njezine interese i njezino mjesto na svijetu. Sve drugo je dobro i potrebno, ali sporedno“, rekao je predsjednik Milanović.

“Neke stvari iz prošlosti ne smiju se zaboraviti”

Predsjednik Republike ukazao je na potrebu da se neke stvari iz prošlosti ne smiju zaboraviti. 

„Činjenice kako ste počinjali, tko vas je činio, odakle ste kretali – to se lako zaboravi“, naveo je predsjednik Milanović istaknuvši važnost sjećanja jer ona, kao što je kazao, „čini identitet, čini naciju i vezuje nas jedno za drugo“.

„Treba pamtiti činjenicu da je od 75 poginulih, vaših suboraca, prijatelja, hrvatskih vitezova, tridesetorica su rođeni u Bosni i Hercegovini. Od ostalih 45 vjerojatno ih pola ima podrijetlo iz Bosne i Hercegovine. To je bilo vrijeme kada su Hrvatsku uglavnom branili sinovi iz malih sredina. Tih ljudi se ne smijemo odreći, njihove djece i potomaka se ne smijemo odreći, oni su dio nas u drugoj državi i bit će u drugoj državi, ali nož u leđa im ne smijemo zabiti. To je politika, politika o kojoj imam potrebu i imperativ govoriti javno i govorit ću javno“, rekao je.

Hrvatski interes

Zaključno, čestitajući pripadnicima specijalnih snaga njihov dan, predsjednik Milanović poručio im je da njihovo znanje, životi, sigurnost i sreća njihovih obitelji nikada neće biti uludo potrošeni, nego uvijek i isključivo vodeći računa o jednom imperativu, a to je hrvatski interes, hrvatske granice, hrvatska demokratska vlast, hrvatski teritorij i hrvatski čovjek. „Sve drugo dolazi, kao što sama riječ kaže – drugo!“, zaključio je hrvatski predsjednik. 

Obilježavanje 31. obljetnice osnutka specijalnih snaga i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga započelo je odavanjem počasti poginulim pripadnicima Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno križa ispred Spomen sobe u vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor“. Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš i savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika RH.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ak/Foto: ured predsjednika/Tomislav Bušljeta

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.