Milanović: ‘Vlada nastavlja nezakonito i nepropisno ponašanje’

07.11.2020. 09:19:00

Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića poslano je priopćenje u kojem stoji da Vlada i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti nastavljaju nezakonito i nepropisno ponašanje.

Priopćenje Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

Vlada Republike Hrvatske je, prema službenom priopćenju objavljenom iz Vlade RH u četvrtak 5. studenoga 2020., „primila na znanje Izvješće Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti o predloženim mjerama za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije u hrvatskom društvu.“ Na taj način, nastavljeno je nezakonito i nepropisno ponašanje Vlade RH i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a koje je započelo donošenjem Zaključka Vlade RH od 22. listopada 2020.

1. Vlada RH nema zakonsko uporište za davanje zaduženja Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti

Zaključkom od 22. Listopada 2020. Vlada RH zadužila je Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da predloži mjere za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije u hrvatskom društvu, a prema Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti Vlada RH nema zakonsko uporište zadužiti Koordinaciju za donošenje bilo kakvih mjera. Središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost koje, prema člancima 8. i 9. Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, jedino odobrava planove rada Koordinacije.

2. Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti dužna je izvijestiti Predsjednika Republike o zaključcima, a to nije učinila

Nakon što je Vlada RH, suprotno zakonu, zadužila Koordinaciju da predloži mjere, Koordinacija je nastavila postupati suprotno zakonu jer je svoje Izvješće sa zaključcima dostavila Vladi RH, ali ne i Predsjedniku Republike. Prema zakonu, Koordinacija je dužna o zaključcima sa svojih sjednica izvijestiti Predsjednika Republike, predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora. Do danas, Koordinacija nije izvijestila Predsjednika Republike o svojim zaključcima.

3. Savjetniku Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost nije omogućeno da se očituje o zapisniku s Koordinacije

Isto tako, prekršen je Poslovnik o radu Koordinacije. Prema Poslovniku Koordinacije, zapisnik sa sjednice mora se dostaviti na očitovanje svim sudionicima sjednice kojima se daje rok od osam dana za očitovanje o zapisniku, odnosno daje mogućnost primjedbi na zapisnik. Tek nakon što se svi članovi Koordinacije očituju, zapisnik može biti usvojen i može se pripremiti Izvješće o održanoj sjednici za Predsjednika Republike i predsjednika Vlade RH. Savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike koji je, kao član, sudjelovao na sjednici Koordinacije do danas nije dobio zapisnik sa sjednice, niti se je mogao očitovati o zapisniku. To znači kako nije poštovana propisana procedura donošenja Izvješća.

Iz svega proizlazi kako Vlada RH i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ne poštuju zakone i propise kojima je uređeno djelovanje sustava domovinske sigurnosti jer svojim postupanjem zaobilaze Vijeće za nacionalnu sigurnost (koje je po zakonu središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti) i Predsjednika Republike (koji po Ustavu RH, zajedno s Vladom RH, usmjerava rad sigurnosnih službi)”, zaključuje se u priopćenju Ureda predsjednika koji je potpisao glasnogovornik Nikola Jelić.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: Snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.