Milanovićevi mediji šute, ništa nije gotovo, Petrov 'kuha' konačni manevar

20.12.2015. 07:50:47

GRAND FINALE Milanović izgovara 'Ja sigurno neću biti premijer', a Petrov ne može sakriti osmijeh (kombinaciju zadovoljstva, ali i nevjerice i nelagode) Šest tjedana nakon izbora konačno smo se pomaknuli s mrtve točke. I to odlukom HDZ-ova Karamarka da presječe mučnu pat poziciju koja je već strahovito iritirala građane. Šest punih tjedana sve je stajalo, svi su čekali, davali vremena Mostu, bili strpljivi. I kada se stvar konačno pokrenula – u medijima muk. Nikakvih reakcija. Neočekivan obrat u pregovorima, Domoljubna koalicija, relativni pobjednik izbora, napušta pregovore o tripartitnoj vladi – a na mainstream portalima, dnevnicima – ništa osim osnovne vijesti, osim izjava triju čelnika Petrova, Milanovića i Karamarka. Cijelu večer. Tek se Večernji list isprsio s ekspresno objavljenim tekstom Davora Ivankovića. I to je to. Uzalud su čitatelji i gledatelji pregledavali naslovnice i šaltali daljinski, tražeći odgovore, pojašnjenja, tumačenja, stavove. Reakcije su mogli pronaći tek na portalu Direktno ili na Facebooku, ako prate profile komentatora, novinara, političara. Kako je to moguće? Jednako kao što je moguće da se, po potrebi, ne piše o Milanovićevom vrijeđanju Podolnjaka, o tome kako je lupao po Mostu (na prošlotjednoj presici s koalicijskim partnerima). Moguće je i jer je Most uoči izbora imao iznimnu propagandu i širom otvorena vrata medija, a, onda, opet po potrebi, bi Mostaši postali ucjenjivači, brod luđaka, neartikulirana skupina anonimusa. Moguće je da Milanović svojim medijima nije dao zeleno svjetlo za reakcije. Jer još ništa nije gotovo. Nema Vladu. Nema ministre. Posljednji trzaji donijeli su još malo zraka. Ali Milanović tek treba izvesti grand finale. A to uopće nije sigurno. Petrov bi se, po svoj prilici, zdravom razumu, trebao što vještije iskoprcati iz ove subotnje romanse, ili bolje je reći afere, s SDP-om.
Zoran Milanović, Božo Petrov

Zoran Milanović, Božo Petrov

Promatrajući mladog simpatičnog psihijatra dok je Milanović davao izjavu u Smičiklasovoj, mogao se zamijetiti smiješak na Božinom Licu. U trenu dok je Milanović izgovarao riječi: ''Ja sigurno neću biti premijer'', Petrov nije mogao sakriti osmijeh. Taj je osmijeh izgledao kao kombinacija zadovoljstva (jer je uspio u naumu da Milanović ipak ne bude premijer), ali i nevjerice (ne mogu vjerovati da sam ih uspio ovako izvozati) i neugode (kvragu, kako ću sad svojima objasniti da idem s komunistima i nevjernicima). S druge strane, imali smo Karamarka koji je pred novinare izašao uvjerljiviji i spontaniji nego tijekom cijele kampanje. Sve što je izlazilo iz njegovih usta zvučalo je logično, prirodno i prihvatljivo. Izgledno je da Petrov sada smišlja konačni manevar. Kako se časno izvući iz svinjarije u koju je uvalio sebe i još najmanje 14 ljudi. Mora spriječiti raspad Mosta u samoj završnici pregovora. Ne iznevjeriti svoje konzervativno biračko tijelo, koje će teško moći probaviti SDP-ov zdravstveni odgoj i slična svjetonazorska spoticanja. Pratiti svaki korak Zorana Milanovića, ščepati ga na prvom zavoju i eliminirati što elegantnije. Jer građani su ipak glasali za promjenu. A Most će onda moći časno u nove izbore.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.