Milanu Bandiću počinje suđenje zbog afere 'štandovi'

06.09.2018. 10:27:10

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak bi se trebao pojaviti na Županijskom sudu gdje mu počinje suđenje za pogodovanje udruzi U ime obitelji kojoj je besplatno ustupio gradske štandove i time, po tvrdnjama tužiteljstva, Zagreb oštetio za 300 tisuća kuna.
Na pripremnom ročištu krajem kolovoza Bandić se, zajedno s dvoje svojih suoptuženika, obvezao doći na suđenje koje će u 9 sati početi čitanjem Uskokove optužnice, a potom i sudske dokumentacije. Na suđenju će se preslušati i snimke tajnog nadzora iz istrage, ali i ispitati 40-ak svjedoka. Bandićeva obrana na pripremnom ročištu nije otkrila kako će tijekom suđenja odgovoriti na Uskokove optužbe. U "aferi štandovi" Bandić je optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum. Optužnica protiv Bandića u "aferi štandovi" potvrđena je nakon niza odgoda još prošlog srpnja, dvije i pol godine od podizanja, a pripremno ročište više je puta odgađano. Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.
No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka "jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju". Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Autor: