Milinović: 'Pozivam na smirivanje strasti u Udbini'

15.08.2013. 19:24:51

U Udbini su osvanule ploče na ćirilici i to zasad na na zgradi općine i kulturnog centra. Zbog svega su se otvorile političke rasprave, a prozvan je i HDZ. Situaciju dodatno zagrijava i činjenica da je Udbina u očekivanju nastupa službenog vojnog orkestra sjeverno – dalmatinskog korpusa vojske RSK koji je u ratu žario i palio, te dizao moral srpskim vojnicima u tim krajevima. Prema popisu iz 2001. većinsko stanovništvo u Udbini je srpsko - 51 posto, no branitelji drže da to nije pravo stanje i traže od policije da provjeri prebivališta. Zbog ovog, kako tamošnja braniteljska populacija tvrdi, nerealnog popisa, u Udbini su osvanule ploče na ćirilici i to zasad na na zgradi općine i kulturnog centra. Zbog svega su se otvorile političke rasprave, a prozvan je i HDZ. Situaciju dodatno zagrijava i činjenica da je Udbina u očekivanju nastupa službenog vojnog orkestra sjeverno – dalmatinskog korpusa vojske RSK 'Jandrino jato' koji je u ratu žario i palio, te dizao moral srpskim vojnicima u tim krajevima, a koji bi trebao zabavljati narod 19.08.2013. na dan proslave pravoslavnog Preobraženja. Iako su na više adresa upućeni apeli za zabranu javnog okupljanja radi nastupa Jandrino jato, pa i na policijsku, na te zahtjeve još nitko nije reagirao, ali je na ljutnju zbog postavljanja ćiriličnih ploča priopćenjem odlučio reagirati Darko Milinović. Priopćenje donosimo u cijelosti: Poštovani, kao predsjednik Županijske skupštine Ličko - senjske županije dužan sam objasniti ingerencije Županijske skupštine, te prozivanje vijećnika gospodina Ante Franića zašto Skupština nije raspravljala o uvođenju dvojezičnih natpisa na Udbini. Gospodin Franić kao vijećnik bi trebao znati da je u Saboru Republike Hrvatske donijet Ustavni Zakon o nacionalnim manjinama za što je glasovao i HSLS. O postavljanju dvojezičnih natpisa ne odlučuje Županijska skupština nego Općinsko vijeće Udbina. Gospodin Franić je na aktualnom satu mogao postaviti to pitanje ako je to smatrao za potrebitim, a za to ima priliku i na sljedećem aktualnom satu Županijske skupštine. Pozivam na smirivanje strasti kako bi zajednički doprinijeli gospodarskom razvoju kako Udbine tako i ostalih općina i gradova Ličko senjske županije . S poštovanjem, Predsjednik  dr. Darko Milinović Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.