Miljavac objasnio zašto Generalski zbor nije reagirao na Milanovićeve izjave o HOS-u

05.05.2020. 15:06:00

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac odgovorio je  zašto je izostala reakcija Zbora na predsjednikove izjave o HOS-u te što treba napraviti s insignijama HOS-a.

"Razgovarao sam s Hebrangom punih osam dana o tome i pokušao mu objasniti da nije dobro da se mi sada dignemo, da u ovoj situaciji korone i potresa sada još i mi dolijevamo ulje na vatru. Mislim da stvari trebamo smiriti, ali Hebrang je na kraju zatražio i da pokrenemo peticiju za opoziv predsjednika jer je Milanović za njega dezerter koji ne može biti na čelu države jer nije služio u Hrvatskoj vojsci. Iako je u godinama kada se više ne bi trebao baviti politikom, možda se gospodin Hebrang hoće više politički angažirati, pa i preko Zbora, ali to nije dobro za udrugu koja predstavlja cijeli korpus Hrvatske, neovisno o pripadnosti političkoj opciji. Zbor okuplja 80-ak generala, zapovjednika ratnih brigada i korpusa i te se ljude ne treba omalovažavati", odgovorio je Miljavac za Večernji list na pitanje zašto je izostala reakcija Zbora na predsjednikove izjave o HOS-u.

Izjavu predsjednika Zorana Milanovića nazvao je neprimjerenom.

"Ja to nikada ne bih tako rekao, bacanje ploče je preoštro, ti ljudi to ne zaslužuju. Oni koji su se borili za Hrvatsku zaslužuju pijetet i duboki poklon, a HOS-ovci su branili Hrvatsku od Osijeka do Dubrovnika. Njihov stožer u Zagrebu druga je realnost. Mi u Zboru dajemo puni pijetet ljudima koji su krenuli u obranu Republike Hrvatske pod oznakom HOS-a, ali to je jedna duboka priča, nije to tako jednostavno, to je jedna velika i posebna priča koja je imala neke druge namjere. Predsjednik Tuđman ih je rasformirao kad su praktički ugrozili postojanje vlasti u Zagrebu, odnosno njega osobno. Već u prosincu 1991., kada sam bio na dužnosti zapovjednika brigade, došao je nalog o rasformiranju postrojbe HOS-a, a sam Tuđman je rekao: 'Da smo bili u crnim majicama i da smo u njima ostali, ugrozili bismo međunarodno priznanje Hrvatske', i to je činjenica. Veći dio HOS-a tu je odluku prihvatio mirno, uz obvezu isticanja znakovlja HV-a na odorama, a manji broj se demobilizirao".

Na pitanje što treba napraviti s insignijama HOS-a? Treba li ukloniti sporni pozdrav?, odgovorio je:

"Smatram da je to dio povijesti i pozdrav kao takav treba ostati. Pod tim pozdravom se ginulo i ratovalo, neka tako i ostane, ali u povijesti.

Rehabilitirati ga u modernoj hrvatskoj državi mislim da nije dobro. Ima Hrvatska vojska svoj lijepi pozdrav, “Domovini vjerni”. Ne bi trebalo stalno to potencirati i na tome stvarati probleme i nove podjele. Što se tiče ploče koja je izmještena iz Jasenovca, to je primjer kompromisa.

Bila je stavljena na nekadašnju zapovjednu zgradu logora, ljudski gledano, sigurno da je izazivala svojom pojavom razne konotacije. Mislim da joj je mjesto u Novskoj.

S druge strane, kad se nešto počinje braniti i malo mistificirati onda se javlja upravo suprotno. Tko danas u birtiji pjeva 'Ustani bane'? Onaj tko je čak i kasnih 80-ih to zapjevao, dobio je po rebrima, i to dobro. Danas to nitko ne pjeva. Taj se pozdrav danas potencira u javnom prostoru preko raznih portala skrivenih identiteta, a pitanje je tko stoji iza cijele priče.

Je li Hrvatskoj sad toliko bitno da se sad tim pozivom pozdravlja? Ne osporavam da se ginulo pod tim pozdravom, ali to treba ostaviti povjesničarima, mislim da imamo puno važnijih tema u društvu. Trebamo se okrenuti stabilizaciji političkog sustava i ekonomiji nakon koronakrize, to su puno važnije stvari".

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: mn/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.