MILJENKO BAĐUN: Svjedočio sam o tijeku trodnevne bitke za mjesto Dvor u VRO”Oluja”

12.07.2015. 16:06:17

Osnovna škola Mate Lovraka organizirala je za svoj kolektiv edukaciju prema projektu Grof Nikola IV. Zrinski u slopu programa Banovina-junačko srce hrvatske. Imao sam čast biti voditelj i edukator.
bađun_edukacija_22122
Osnovna tema edukacije bila je Hrvatski domovinski obrambeni rat. Obišli smo Zrin, gdje su se nastavnici i profesori, u autentičnom krajoliku, upoznali sa povijesnom baštinom Zrina. Na Zrinu smo sasvim slučajno sreli gospodina Feketića, jednog od rijetkih još živih zrinjana koji je svjedočio kolektivu o partizanskom genocidu nad zrinjanima 1943. godine.
bađun_65123336
Naredna postaja bilo je Gvozdansko, mjesto velejunaštva hrvatskog naroda bez premca u svjetskoj povijesti. Sjetili smo se junaštva naših predaka u borbi protiv osmanlija ali i zločina četničkih postrojbi iz 1941. godine kao i 1991. godine. U Dvoru, mjestu gdje završio Hrvatski domovinski obrambeni rat svjedočio sam o tijeku trodnevne bitke za mjesto Dvor u VRO”Oluja”.
bađun_4_4144
Nastavnici su se poklonili svim hrvatskim braniteljima koji su pali u velikosrpskoj agresiji na našu Domovinu. Na putu duž Hrvatskog Pounja sjetili smo se velikosrpskog zločina nad Hrvatima Pounja. Razgledali smo Hrvatsku Kostajnicu i Stari zrinski grad. Ljepota Une i prekrasni krajolik Banovine oduševili su kolektiv.
krajolik_bađun_511555
Edukaciju smo završili na imanju Tišinić gdje smo blagovali i vidjeli odličan primjer kako je Hrvatski branitelj itekako koristan svojoj obitelji, svojoj Banovini i svojoj Domovini.
bađun_771345677
Ovim edukacijskim putovanjem zatvorili smo banovinski povijesni krug i približili Banovinu kao zagrebački povijesni zavičaj. Bio je to izvrsno iskorišten dan. Miljenko Bađun

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.