Ministar Božinović: Stvarne opasnosti za Vučića nije bilo

14.02.2018. 15:17:42

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je u emisiji ”A sada Vlada”, izrazio zadovoljstvo provedbom sigurnosnih mjera za vrijeme posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj te je ocijenio da stvarne opasnosti za predsjednika Srbije nije bilo. Čestitavši policajcima koji su pokazali koordinaciju i profesionalizam Božinović je rekao da pojačana nazočnost policijskih službenika na terenu standard kada su ovakvi posjeti državnika u pitanju. “Hrvatska je kao članica NATO-a i EU-a, država koja se opredijelila za demokraciju i postigla određenu razinu demokratskih standarda koji nikada nisu dovedeni u pitanje, a to uključuje i pravo izražavanja neslaganja, pravo na okupljanje, ali i objavu programa boravka stranih dužnosnika. Podsjećam kada su ovdje dolazili i papa i američki i kineski predsjednik, programi su bili objavljeni te se znalo unaprijed što će se posjetiti i gdje će se otići. To je demokratski standard koji je hrvatska dosegnula”, komentirao je ministar. Kazao je i da je upravo zbog sigurnosti ovakvih poslova MUP nabavio nova vozila za štićene osobe. “Što se tiče nabavke vozila to je normalno svuda u svijetu. Posebne službe za sigurnost koje su formirane i ovaj su posjet, uz ostale, vrhunski odradili. Da bi radili vrhunski oni moraju biti opremljeni. Prvi put je u javnosti viđena i antidron puška, dakle kako tehnologija napreduje i mi moramo pratiti trendove jer želimo i jesmo ozbiljna država”, rekao je Božinović. Na pitanje je li očekivao ispriku za Vučićev ratni govor u Glini, rekao je da bi to sigurno bilo blagotvorno, no i da je isprika osobna stvar “i ako nije iskrena i ako se isforsira, bolje da je nema”. Upitan o granici sa Srbijom i zalazi li hrvatska policija u ‘sporna područja’, Božinović je rekao da postoji “prešutno razumijevanje da se izbjegavaju incidenti”. “Hrvatska policija je na Dunavu i štiti granicu, a to postaje sve zahtjevnije s obzirom na pokušaj ilegalnih prelazaka migranata. Rekao bih da postoji privremeni režim dok se ne definira granica dviju država”. Istaknuo je da je MUP taj koji provodi zakon na granici Hrvatske, odnosno provodi one mjere koje se dogovaraju na razini EU. “Sve to radi potpuno u skladu sa zakonom i zaštitom hrvatskih interesa”. Božinović je kazao i da se protiv ilegalne migracije bore sve države svijeta pa tako i Hrvatska koja želi tu proceduru vršiti legalno. Pojasnio je da većina migranata ne želi ostati u Hrvatskoj te da čak izbjegavaju i identifikaciju kako bi izbjegli da ih policije drugih zemalja vrate u Hrvatsku.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.