Ministar Medved na otkrivanju spomen-obilježja hrvatskim braniteljima u Svetoj Nedelji

21.03.2021. 16:02:00

U nazočnosti članova obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja te predstavnika udruga iz Domovinskog rata, u Svetoj Nedelji 19. ožujka 2021. otkriveno je spomen-obilježje poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima s toga područja, a otkrili su ga potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec te  Mirko Erdelja, otac poginulog svetonedeljskog branitelja Roberta Erdelje.
 
U prigodnom obraćanju ministar Tomo Medved posebno je zahvalio četrnaestorici hrvatskih branitelja na njihovoj žrtvi za domovinu „Sveta Nedelja nije bila izravno ugrožena u Domovinskom ratu, ali upravo njihov odaziv i uključivanje u obranu domovine dokaz je istinskog domoljublja. Neka njihova imena budu svjetionik našim mladima koji traže svoj put, da ostanu i grade svoju budućnost u predivnoj Svetoj Nedelji i Hrvatskoj,“ poručio je, dodavši kako su i među njima bili pripadnici Alfi i ATJ Lučko, Tigrova i Puma, kao i 151. samoborske brigade HV-a.
„Hrvatski branitelji najsnažniji su temelj samostalne i neovisne Hrvatske i upravo zbog toga ova Vlada usmjerava niz aktivnosti prema braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, što će nastaviti i ubuduće,“ istaknuo je ministar Medved te zahvalio udrugama iz Domovinskog rata na partnerstvu i suradnji. Govoreći o važnosti očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete života hrvatskih branitelja, posebno se osvrnuo na važnost izgradnje odnosa hrvatskog društva prema najzaslužnijima za našu slobodu i neovisnost koji, kako je rekao, mora biti ispunjen poštovanjem, uvažavanjem žrtve i doprinosa branitelja. Poručio je i da su hrvatski branitelji na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, najzaslužniji što danas imamo samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.
Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec pročitao je imena hrvatskih branitelja uklesana na otkriveno spomen-obilježje i zahvalio svim hrvatskim braniteljima, posebice onima koji su dali život za Hrvatsku, poručivši: „Vi nas učite radu, domoljublju i poštivanju prošlosti kako bi gradili bolju budućnost. Zaslužili ste mir, puno sreće i zadovoljstva, a na nama je da vam omogućimo Hrvatsku kakvu zaslužujete i za koju ste se borili.“
U ime braniteljskih udruga sa svetonedeljskog područja obratio se predsjednik udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Mladen Cindrić, koji je istaknuo kako se istina o Domovinskom ratu treba prenositi na mlađe naraštaje, djecu u obiteljima i školama, da se nikada ne zaboravi.
 
Predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj u ime Koordinacije udruga s područja Samobora i Svete Nedelje prisjetio se kako su se mnogi dragovoljci bez razmišljanja i kalkuliranja, sa srcem i hrabro uključili u obranu domovine.
 
Nakon polaganja vijenaca uslijedio je blagoslov koje je predvodio svetonedeljski župnik vlč. Marijan Kušenić, a potom i euharistijsko slavlje ispred pastoralnog centra župe Presvetog Trojstva povodom blagdana sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske.
 
Novootkriveno spomen-obilježje smješteno je u središtu Svete Nedelje i djelo je Izvora Oreba, akademskog kipara, slikara i pjesnika koji je također sudjelovao u svečanom programu s prigodnom recitacijom. U simboličnom obliku vrata koje predstavljaju put u svjetlo, spomen obilježje sadrži imena četrnaest poginulih i umrlih hrvatskih branitelja s područja Svete Nedelje.

 Slika /dokumenti/Nikola/Sveta Nedelja1.JPGSlika Slika Slika Slika

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Izvorni autor: MHB/Foto: hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.