Ministar Medved uručio ključeve stana kćeri umrlog branitelja i invalida

14.02.2017. 18:56:37

RJEŠAVANJE ZAHTJEVA Otac Ivane Pravdice Ivica umro je 2005. godine. Tijekom Domovinskog rata bio je u nekoliko postrojba, u MUP-u, postrojbi za posebne namjene i 9. gardijskoj brigadi Ključeve stana od 35 metara četvornih na Trsatu u Rijeci kćeri umrloga hrvatskog branitelja i invalida Ivani Pravdici uručio je u utorak ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. To je dio aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja na rješavanju stambenih pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata, a riječ je o stanovima koje je to ministarstvo preuzelo od Ministarstva obrane prije nekoliko mjeseci radi intenzivnijeg rješavanja mnogih zahtjeva za rješavanjem stambenih pitanja, rekao je ministar Medved. Istaknuo je da je njegovo ministarstvo i od ostalih tijela državne uprave zatražilo da mu dodijele stambene jedinice koje dugo godina nisu u funkciji, a ono bi ih vlastitim financijskim sredstvima uredilo i dodijelilo po listi prvenstva. Ministar je istaknuo da još ima više od 11.500 zahtjeva te je u državnom proračunu za stambeno zbrinjavanje obitelji branitelja i stradalnika osigurano 50 milijuna kuna. Otac Ivane Pravdice Ivica umro je 2005. godine. Tijekom Domovinskog rata bio je u nekoliko postrojba, u MUP-u, postrojbi za posebne namjene i 9. gardijskoj brigadi. Na pitanje novinara o razlozima najavljenog ukidanja registra branitelja, ministar Medved je odgovorio kako se postavlja pitanje koji su uopće bili razlozi uspostave javnog registra i koji mu je bio smisao  "S jedne strane imamo javno objavljenu evidenciju hrvatskih branitelja, a s druge strane ta evidencija ne služi nikomu i ničemu, pogotovo - ako sagledamo sa stajališta statusnih pitanja hrvatskih branitelja - svako rješavanje i upravni postupak zahtijeva odlazak u ured državne uprave i traženje službene potvrde", rekao je ministar. Prijedlog Ministarstva hrvatskih branitelja u nacrtu novog zakona o hrvatskim braniteljima jest uspostavljanje službene evidencije hrvatskih branitelja koja će imati svoj smisao i služiti tijelima državne javne uprave kao pokazatelj i dokaz o statusu hrvatskog branitelja, rekao je Medved. "Tako bismo olakšali hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata da riješe svoj status. To će biti službena evidencija koja bi služila službenim tijelima", rekao je ministar. Taj postupak bi se proveo nakon donošenja novog zakona, a to je samo jedna od predviđenih mjera da se mnoge aktivnosti vezane uz rješavanje statusnih i materijalnih pitanja vrate u jedinstven zakon o hrvatskim braniteljima, dodao je ministar Medved.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.