Ministar Predrag Matić: “Za SDP je 2000. sve bilo lažno: Lažni branitelji, lažni invalidi, lažni rat”

01.11.2014. 09:47:10

Zahvaljujući  Studiju Croatorum iz Buenos Airesa  saznali smo zašto se Matićeva knjiga zove “Ništa lažno”. Ne tiče se sadržaja  nego je iskaz revolta prema reformiranim komunistima koji su 2000. godine preuzeli vlast u Hrvatskoj Piše Marko Marković KNJIGA “Ništa lažno” Predraga Matića (vlastita naklada, 2008.) su memoarski zapisi o događajima Domovinskog rata i vrijeme zatočenja u srpskim koncentracijskim  logorima u kojoj su opisani  događaji u Vukovaru 1991. godine, obrana grada i uloga pojedinih osoba u ratu. Autor govori o ljudima s kojima se susretao tijekom rata i u logoru te o događajima u kojima je bio izravni sudionik. Utvaram si, kako bi rekao Miroslav Ćiron Blažević, da sam plasiran govoriti o literaturi koja tematizira vrijeme Domovinskog rata. Pročitao sam gotovo sve  što je tiskano na tu temu. Ili barem sve što mi je bilo dostupno. Dio iz znatiželje, dio zbog  potrebe posla. U siječnju 2009. godine bio sam član tima Kristijana Milića (još su bili Ivan Pavličić i Robert Roklicer) koji je s Hrvatskom radio televizijom potpisao ugovor o  snimanju 12 igranih filmova na temu Domovinskog rata. Dogovoreno je da svi filovi budu temeljeni na istinitim događajima  iz Domovinskog rata. (Dosad je, nažalost, snimljen  tek jedan film ‘Broj 55′). U toj ekipi upravo je  moj posao biti pripremiti najzanimljivije priče iz Domovinskog rata na temelju koji smo radili scenarije. Pogledao sam brojne filmske zapise, dnevnike i reportaže, dokumentarce i igrane filmove, novinske priloge i knjige o ratnim 90.-im. Gledao sam i sve što mi je bilo dostupno sa strane agresorske vojske, njihovih medija i televizije. Televizijski dnevnici Titograda i  Novog Sada bili su mnogo primitivniji i žešći nego oni TV Beograd. Gledajući i čitajući o ratnim okrutnostima početka 90.-ih ponovno sam proživljavao  agresiju na Hrvatsku i divljanja srpskih i crnogorskih terorista  u Hrvatskoj.
fred argentina
Predrag Matić na promociji knjige “Ništa lažno” u Argentini
Zavolio sam neke ljude, kao npr, hrvatskog pregovarača sa srpskim oficirima kraj Dubrovnika(ime ne pamtim, a rado bih ga spomenuo) koji je pokazao čast, ponos, dostojanstvo i hrabrost. Ili branitelje Srđa – momke iz Četvrte splitske, HOS-ovce i druge heroje obrane Dubrovnika. Ili Antu Deura, koji je s manjom skupinom branitelja Vukovar napustio pet dana kasnije. Upoznao sam ga u Nuštru kad  se probio do hrvatskih branitelja. Njegovo ratno iskustvo, kao i većine branitelja Vukovara, može biti predložak  za veličanstven ratni film. Knjiga Predraga Freda Matića “Ništa lažno” spada u red ponajboljih na temu Domovinskog rata. Uz taj naslov u mom izboru su Damir Cvetnić “Kratki izlet”, knjiga Alenke Mirković “91,7 MHz – Glasom protiv topova”, “Piše Sunja Vukovaru” Miroslava Međimorca, “Zapisi iz srpskih logora” Damira Plavšića, “Žedni krvi gladni izdaje” Petra Janjića Tromblona te “Vatrene ulice- četiri dana” Mirka Adžage. O tom krugu je, čak na samom vrhu,  neobjavljena knjiga pripadnika ATJ Lučko koju sa pročitao prije pet godina, ali još nema pravo javnosti pa ni naslov ni autora ne spominjem. U vrijeme traženja ostavku ministra Freda Matića, i njegovih prvih suradnika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića, često smo svjedoci omalovažavanja ministrove uloge u ratu, pitanja kad se priključio hrvatskim braniteljima, ljetovanju u Crikvenici u vrijeme  napada na Vukovar, izvlačenju iz podruma i sličnim temama. Upitnim se želi prikazati i činjenica da je Fred na Trpinjskoj cesti uništio osam tenkova i jedan transporter. Bitno je razdvojiti Freda Matića kao branitelja Vukovara i Predraga Matića, i njegovih suradnika, kao ministra branitelja. Fred Matić je heroj obrane Vukovara, ali Predrag Matić kao ministar branitelja, blago je reći, tijekom prosvjeda branitelja nije zadovoljio. Vukovarka Sandra Sabljak Gojani bit problema ministra Predraga Freda Matića, na svom blogu “Pametovanje”, sažela je naslovu: “Ako na pragu Ministarstva netko umre ili se zapali odmah daš ostavku i da nitko to ne traži!” Ministru Matiću, iako najavljuje da nikad više ne bio bio ministar, naglašeno je stalo do karijere. a stavovi počesto zavise od onog tko je na vlasti. U svibnju 2008.  promovirao je knjigu u Južnoj Americi. Zahvaljujući  Studiju Croatorum iz Buenos Airesa u prigodi smao saznati zašto se Matićeva knjiga zove “Ništa lažno”. Ne tiče se sadržaja knjige nego je iskaz  revolta prema ponašanju reformiranih komunista koji su 2000. godine preuzeli vlast u Hrvatskoj: “A tada kad su na vlast u Hrvatskoj 2000. došli reformirani komunisti, imao sam priliku radeći u Ministarstvu branitelja vidjeti njihov odnos prema braniteljima, gdje su svi bili lažni; i lažni branitelji i lažni invalidi, i lažni rat i onda sam ja dao knjizi naslov ‘Ništa lažno’!”, kazao je Matić Hrvatima u Buenos Airesu. Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.