MINISTAR U OBRAČUNU S BRANITELJIMA: Fred Matić provodi socijalnu likvidaciju pripadnika HVO-a

23.09.2013. 19:26:37

Rješenja Ministarstva branitelja Republike Hrvatske odaslana na 10.009 adresa pripadnika HVO-a u kojima ih informiraju da gube status hrvatskog ratnog vojnog invalida jer “nisu sudjelovali u obrani suvereniteta RH“, temeljito su protresla BiH.

Razne udruge braniteljske populacije zasijedaju, od općinskih do županijskih koordinacija HVIDRA-e u potrazi za odgovorom kako postupiti po rješenju koje im je pristiglo iz kabineta ministra Predraga Matića. Temeljno pitanje je hoće li gubitkom statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida izgubiti i mirovine koje već punih 14 godina primaju u Lijepoj našoj. Pojedini odvjetnici uvjeravaju bivše bojovnike HVO-a da podignu tužbe “jer će u drugoj fazi postupka izgubiti i mirovine“. Jer, ako nisu sudjelovali u obrani suvereniteta RH, što je pravni osnov za primanje braniteljske mirovine!? Inače, rješenja upućena pripadnicima HVO-a istodobno su upućena i HZMO-u te Ministarstvu rada i socijalne skrbi.

"Zločinačka skupina"?

- Što će biti s mirovinama pripadnika HVO-a, to je pitanje za ministra Mrsića. Kada oni prouče dokumentaciju, sigurno ćete dobiti njihov stav. Naša namjera ovim rješenjima je onemogućiti dalje tužbe protiv RH jer stalne ovrhe za invalidnine otežavaju rad Ministarstva branitelja. Uz to želimo vratiti do sada isplaćeni 31 milijun kuna bez kojih smo ostali zbog tih tužbi - rečeno nam je u kabinetu ministra Matića na upit hoće li pripadnici HVO-a izgubiti i mirovine do kojih su došli falsificiranom dokumentacijom u MORH-u 1998. godine. Inače, do sada je s računa Ministarstva branitelja ovrhom skinuto 31.902.320,88 kuna za isplate invalidnina s kamatama po tužbama pripadnika HVO-a, dok je primjerice Spomenik pobjedi “Oluja 95“ stajao 7,2 milijuna kuna, a za koji su se, uzgred, skupljale i donacije telefonskim pozivima. Da se zaštite od novih tužbi odnosno sudskih ovrha za neisplatu invalidnina pripadnicima HVO-a, u Ministarstvu branitelja su se odlučili na izmjenu i dopunu zakona o braniteljima gdje si člankom 42. daju mogućnost proglašavanja ništavnim status ratnog vojnog invalida ako nije sudjelovao u obrani suvereniteta RH. Hoće li pripadnici HVO-a izgubiti i stečene mirovine nakon što izgube status hrvatskog ratnog vojnog invalida, pitali smo odvjetnika Matu Knezovića koji je u proteklom desetljeću zastupao oko 100 branitelja HVO-a u tužbi protiv RH zbog neisplate invalidnina. - Protiv tih rješenja svakako treba podnijeti tužbe nadležnom Upravnom sudu jer su rješenja kojima im je priznat status hrvatskog ratnog vojnog invalida, temelj za ostvarivanje prava na mirovinu i drugih prava po tom statusu. Naime, postoji organizirana zločinačka skupina koju je organizirao ministar Matić, u kojoj se nalazi samostalno pravosudno tijelo, odnosno Državno odvjetništvo i USKOK te predstavnici nekoliko ministarstava, koji su se urotili protiv najtežih hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, a koji imaju statuse i mnoštvo dokumenata koji to potvrđuju. Ministar Matić i navedena zločinačka skupina, protuustavno, koristeći državnu vlast, čine socijalnu likvidaciju po uzoru na fizičke likvidacije koje je vršila njihova partija. Izvješćujem javnost da šalju rješenja i da provode postupke čak i protiv pokojnika, dakle, radi se o najtežem mogućem kršenju temeljnih ljudskih prava, nepriznavanju Ustava RH i odluka upravnih tijela, općinskih, županijskih i Vrhovnog suda RH - kaže odvjetnik Knezović, upućujući nam prigovor na naš prošlotjedni tekst pod nazivom “Rojsovih 10.009 branitelja ostaje bez invalidnina u Hrvatskoj“. Odvjetnik Knezović negira navode jednog pripadnika HVO-a da ga je “odvjetnik nagovarao da podigne tužbu zbog neisplate invalidnina jer po zakonu na nju ostvaruje pravo.”

Slijedi revizija

- Nikoga od mojih 100 klijenata nisam nagovarao da podigne tužbu protiv RH zbog neisplate invalidnina. Samo sam ih upoznao s činjenicama i ukazao im da prema zakonu imaju pravo na invalidnine - kaže odvjetnik Knezović. Na našu konstataciju kao pripadnici HVO-a u BiH primaju invalidnine, mirovine ili pak obiteljske naknade, a brojni i mirovine i invalidnine uz hrvatske mirovine, Knezović veli da ga ne zanima koja prava njegovi klijenti odnosno pripadnici HVO-a konzumiraju u BiH, ističući da je on „hrvatski odvjetnik koji provodi hrvatske zakone“. Dakle, pohlepa dijela pripadnika HVO-a koji su podnijeli oko 200 tužbi protiv Republike Hrvatske po svemu sudeći vodi ka temeljitoj reviziji dodijeljenih prava koncem devedesetih godina. Hoće li 10.009 pripadnika HVO-a krenuti u pravnu bitku protiv RH ili pak u pregovore s Ministarstvom branitelja u pokušaju da sačuvaju dio nekoć stečenih prava, trebalo bi se znati za desetak dana kada se predstavnici udruga HVO-a sastanu sa ministrom Matićem u Zagrebu. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.