Ministarstvo branitelja i Podravka ugovorili otkup 13.565 tona proizvoda iz braniteljskih zadruga

27.03.2019. 15:19:29

Ministarstvo branitelja i Podravka ugovorili su otkup 13.565 tona proizvoda iz braniteljskih zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što je oko tri puta više u odnosu na prethodnu godinu, rečeno je u srijedu na prezentaciji rezultata Sporazuma o suradnji između Ministarstva i te prehrambene kompanije za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Na prezentaciji je istaknuto da Ministarstvo i Podravka od 2017. surađuju kako bi osigurali lakši plasman proizvoda hrvatskih branitelja. Direktor sektora Poljoprivrede u Podravki Zdravko Dimač rekao je da ta tvrtka želi zadržati ljude u Hrvatskoj te im ponuditi dobro plaćen profitabilan posao. "Jedan od tih segmenata je suradnja s Ministarstvom branitelja s kojim smo razvili projekt. Iako je 2018. bila uspješna, u 2019. godini ugovorili smo otkup tri puta više sirovina", istaknuo je Dimač i dodao da Podravka nastoji imati što više hrvatskih sirovina.

Medved: Sporazum omogućuje zadrugama i OPG-ovima sigurno tržište

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da Sporazum omogućuje zadrugama i OPG-ovima sigurno tržište za plasman proizvoda za potrebe industrijske prerade. "Ugovori koji su potpisani u 2019. iznimno su kvalitetni i na razini koja ohrabruje za nastavak proizvodnje braniteljskih zadruga i OPG-ova", rekao je ministar i dodao da su na sastanku analizirali poslovne rezultate te su posebno ponosni na one iz 2018., dok tekuća godina obećava i više u odnosu na prethodnu. U prvoj godini provedbe Sporazuma ugovoren je otkup 4.535 tona sirovine, odnosno 320 tona povrća, 215 tona voća i 4.000 tona žitarica. Ovogodišnji rezultati pokazuju porast ugovorenog otkupa sirovine za 9.000 tona te je ugovoren otkup 13.565 tona sirovine, od čega je 3.015 tona povrća, 550 tona voća i 10.000 tona žitarica, navedeno je na prezentaciji. Partnerska suradnja branitelja i Podravke, rečeno je, primjer je pozitivne prakse kojom Podravka ostvaruje cilj povećanja udjela domaće sirovine u proizvodima, a Ministarstvo bolju skrb o hrvatskim braniteljima. Takva suradnja omogućuje plasman domaćih proizvoda, dobre standarde proizvodnje i plasmana, što upućuje na kvalitetu proizvoda.

Podravka pruža stručnu pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji

Podravka proizvođačima pruža i stručnu pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji, od početka vegetacijskog razdoblja do berbe. Pomoć hrvatskih braniteljima podrazumijeva edukaciju, osiguranje repromaterijala te nadzor proizvodnje i kvalitete proizvoda. Iz Podravke su poručili i kako žele upoznati što veći broj kooperanata s projektom, zbog čega su lani održane prezentacije uvjeta i načina suradnje u 45 gradova i općina u Hrvatskoj te tri radionice u Bosni i Hercegovini. Ove godine održane su 22 prezentacije, a na njima je sudjelovalo više od dvije tisuće zainteresiranih.

Autor: