Ministarstvo branitelja odlučilo kada će se rješavati pitanje stipendija

04.07.2016. 12:46:56

Natječaj za stipendije koje dodjeljuje Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata raspisan je još u prosincu. Do današnjeg dana, iako je školska godina davno završila, a akademska je pri kraju, učenici i studenti rezultate natječaja još nisu vidjeli. Nadležno im se Ministarstvo obratilo priopćenjem u kojem kažu kako će se problem riješiti nakon 6. srpnja.

Trudimo se biti zemlja znanja, ali nikako ne uspijevamo. Isplata državne stipendije kasnila je mjesecima, a isplata iste krenula je tek krajem svibnja i početkom listopada. Ništa bolja nije i situacija s tzv. braniteljskim stipendijama. Iako je natječaj raspisan u prosincu, rezultata još uvijek nema, a veliko je pitanje kada će dobitnicima uopće biti isplaćen novac.

'Zašto su djeca branitelja na zadnjem mjestu, a 90-ih su naši očevi bili na prvoj crti?'

Fond dodjeljuje stipendije učenicima u statusu redovitog srednjoškolskog obrazovanja i studentima redovitog sveučilišnog i stručnog studija. Osim toga, određenim skupinama definiranima u tekstu natječaja dodjeljuje se naknada dijela troškova školarine poslijediplomskih studija na visokim učilištima. Mjesečni iznos stipendije za srednjoškolce, prema tekstu Natječaja, trebao bi iznositi 200 kuna, a mjesečni iznos stipendije za studente 500 kuna. Naknade dijela troškova školarine poslijediplomskih studija trebale bi biti odobrene u iznosu od 6.000 kuna. Ogorčeni studenti nedavno su se obratili medijima priopćenjem kojim su željeli svratiti pažnju na problem kašnjenja rezultata i isplata, koji se ponavlja iz godine u godinu. - Dobili smo dojam kako nitko za ovu situaciju nije odgovoran. Cijelo vrijeme se pitamo zašto se svake godine ponavlja ista situacija te zašto su djeca branitelja na zadnjem mjestu a 90-ih su naši očevi bili na prvoj crti. Isto tako smo ogorčeni što se mjesečni iznos stipendije sa 1000 kuna spustio na svega 500 kuna. Pitamo se dali naša Vlada i ministar mogu razumjeti kako jedna četveročlana obitelj sa studentom živi sa 2400 kuna mirovine od čega gotovo cijela mirovina ode na kredit i režije? Nama kao studentima i učenicima, te roditeljima istih, ovo je egzistencijalno pitanje!, pišu studenti.

Rezultati će biti poznati tek nakon 6. srpnja

Ministarstvo branitelja, sve do sada, na pitanja vezana uz stipendiju nije davalo konkretne odgovore. Djelomično su za kašnjenje odgovornost prebacili i na Vladu koja je otkazala sjednicu. Kažu kako je tek 23. lipnja 2016. godine prihvaćeno Izvješće o radu Fonda hrvatskih branitelja iz 2015. godine, te je potom Ministarstvo uputilo zahtjev za uvrštavanje prijedloga raspodjele sredstava na dnevni red sjednice Vlade Republike Hrvatske. - Prijedlog raspodjele sredstava Fondu za stipendiranje uvršten je na dnevni red sljedeće sjednice Vlade Republike Hrvatske koja se trebala održati 30. lipnja 2016. godine, ali je otkazana, stoji u priopćenju Ministarstva. Dodaju kako će se sljedeća sjednica Vlade, na kojoj će se raspravljati o tome, održati 6. srpnja 2016. i tada bi za raspodjelu sredstava Fonda Vlada trebala dati suglasnost. - Nakon što Vlada Republike Hrvatske da suglasnost na raspodjelu sredstava iz Fonda hrvatskih branitelja, Fond za stipendiranje žurno će objavit listu kandidata koji zadovoljavaju formalne uvjete slijedom natječaja te će se pristupiti potpisivanju Ugovora s korisnicima, a zatim i isplati sredstava, obećali su iz Ministarstva branitelja te za kraj dodali kako su oni odradili su sve postupke u svojoj nadležnosti kako bi svi korisnici stipendija iste dobili.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.