MINISTARSTVO SAVJETUJE SIROMAŠNIM UMIROVLJENICIMA DA SE VRATE NA TRŽIŠTE RADA

30.01.2019. 14:32:22

Nakon što je zakonom propisala da starije moraju uzdžavati njihova djeca, sada država umirovljenicima pokušava pomoći još jednim zakonom

Prema podacima Eurostata, najgore je umirovljenicima u Estoniji. Tamo ih gotovo polovica živi na rubu siromaštva. Slijede Latvija, Litva, Bugarska i Hrvatska. Uzme li se u obzir kako je prosječna mirovina u Hrvatskoj 2620 kuna, kada plate režije i hranu, umirovljenicima do kraja mjeseca ostane 620 kuna. A treba uzeti u obzir i kako iznos prosječne mirovine prilično dižu kojekakve povlaštene pa prosječni umirovljenik zapravo ima još manju mirovinu. Toliko malu da je svaki četvrti umirovljenik na rubu siromaštva, a ni oni s prosječnom mirovinom ne mogu preživjeti mjesec.

Da nema humanitarne pomoći, bila bih gladna

Osim što je Vlada Obiteljskim zakonom propisala da je uzdržavanje roditelja dužnost djece te zanemarivanje definirala kao oblik obiteljskog nasilja, sada umirovljenicima žele pomoći još jednim zakonom. Radi se na novom zakonu o socijalnoj skrbi u kojem bi se povećala minimalna socijalna naknada.

‘Umirovljenik s 1000 kuna za našu državu nije siromašan’

No profesor Zdenko Babić s Pravnog fakulteta misli kako je glavni problem u tome kome ta naknada ide, odnosno kako bi pomoć trebala zahvatiti više umirovljenika. Smatra kako bi država trebala povećati osnovicu za zajamčenu socijalnu naknadu. Trenutačno je ona postavljena na 800 kuna.

Zaposlilo se pet tisuća umirovljenika

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava su svjesni da su mirovine male, pa umirovljenicima predlažu da se ponovno vrate u svijet rada, što zakon omogućuje od ove godine. Mjeru već koristi pet tisuća ljudi.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.