Ministre Matiću ukinite Vašu liniju "Pitajte ministra" Uvedite telefonske linije za krizna stanja hrvatskih branitelja

24.10.2013. 21:05:33

Ministre-Maticu-ukinite-Vasu-liniju-Pitajte-ministra-Uvedite-telefonske-linije-za-krizna-stanja-hrvatskih-branitelja_article

Jučer je iz uredništva Braniteljskog portala kontaktirano ministarstvo hrvatskih branitelja sa upitom: Jesu li u ministarstvu upoznati sa tim da je u zadnjih tri dana na sebe diglo ruku trojica hrvatskih branitelja?

Vjerovali ili ne nitko od kontaktiranih u ministarstvu hrvatskih branitelja nije znao za te nemile tragedije, koje su se eto na veliku žalost obitelji hrvatskih branitelja ali i cijele zajednice dogodile.

Pitali smo nekoliko djelatnika i djelatnica ministarstva hrvatskih branitelja među kojima su bili i oni koji rade u uredu za psihosocijalnu skrb o braniteljima,također smo ostali zapanjeni i zgroženi činjenicom da nitko od pomenutih ne zna da su trojica hrvatskih branitelja u samo dva dana izvršila suicide.

Zvali smo i ured ministra iz kojega nam je također rečeno da oni ne znaju ništa o tom, što je poražavajuća činjenica da ministarstvo koje zapravo i postoji da bi skrbilo o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima ne vodi brigu o takvim užasnim pojavama.

Zvali smo i ministra ali nam se nije javljao na pozive zasigurno zauzet nekim protokolima.

Svi koji su se odazvali na naše pozive bili su zatečeni i iznenađeni našim upitima kao da smo dobili ministarstvo poljoprivrede ili u najmanju ruku neku razvojnu agenciju.

Postavlja se pitanje čemu onda to i takvo ministarstvo u kojemu djeluje i ured za psihosocijalnu skrb?

Naime, nakon svakog našega razgovora svima koji su nam se javili, Braniteljski portal predložio je da bi se trebala i to obavezno uvesti jedna ili više telefonskih linija u ministarstvu gdje bi na raspolaganju hrvatskim braniteljima bile stručne osobe koje bi se javljale na pozive branitelja i stručnim savjetima pomagale u kriznim situacijama, ali i u pravnim.

Kada smo im to predložili, svi su potvrdno odgovorili da je to dobra ideja ali da je nekako treba realizirati.

Da trebalo bi je realizirati jer statistika i podatci o broju hrvatskih branitelja koji su u situaciji da bi digli ruku na sebe zasigurno bi se drastično smanjio. Nekada je čovjeku koji prošao sve strahote Domovinskog rata potreban samo razgovor da bi ga se motiviralo da se isplati živjeti u Domovini za koju se upravo ON borio.

Međutim nedostaju upravo takvi razgovori

Stoga kao Braniteljski portal koji kroz godinu ima veliki broj kako alarmantnih poziva jednako tako i mailova za pravna pitanja,predlažemo ministru Predragu Matiću koji je uveo liniju "Pitajte ministra", da tu liniju jednostavno prepusti stručnim osobama koje će porazgovarati sa braniteljima u kriznim situacijama i na taj će način zasigurno biti riješeno mnogo životnih poteškoća kao i na stručan način objašnjenja kako i na koji način dalje.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.