Misa za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu održat će se uz prisutnost 20 vjernika i stroge mjere osiguranja

15.05.2020. 10:08:00

Misa za žrtve bleiburške tragedije bit će održana u katedrali Srca Isusova u Sarajevu 16. svibnja, kako je i planirana, no uz restrikcije koje nameće sigurnosna i epidemiološka situacija, potvrdila je u četvrtak Vrhbosanska nadbiskupija.

Kako prenosi Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH, u katedrali će uz kardinala Vinka Puljića, koji će misu predslaviti, te uz svećenike koji će koncelebrirati, biti samo dvadeset vjernika kojima je za to Crkva dala suglasnost, a njihova su imena proslijeđena sigurnosnim službama.

“Sve ostale potičemo da toga dana sudjeluju na redovitoj svetoj misi u svojim župama te upute svoje molitve za žrtve bleiburške tragedije i sve nevine žrtve bilo kojega naroda”, navodi se u priopćenju.

“S obzirom na veliko zanimanje medijskih kuća za praćenje svete mise koju će u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, u subotu 16. svibnja, predvoditi vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, dajemo sljedeće informacije:

Misno slavlje izravno će, sukladno dogovoru organizatora, prenositi RTV Herceg-Bosne i biti će uživo emitirano na HRT-u.

Video-materijali će biti besplatno ponuđeni svim TV kućama i ostalima te će ih moći preuzeti po okončanju svete mise na poveznici:
https://drive.google.com/open?id=1rRHZrB7VQ8PCloYhgbsBp6KLS9cV1SUx.
Fotografirati tijekom mise moći će samo službeni fotograf, djelatnik Katoličkog tjednika, a fotografije će u realnom vremenu biti besplatno ponuđene svima, uz navođenje izvora, na sljedećoj poveznici:
https://drive.google.com/open?id=1KoImTdfkNQAs_e9dfmldSvOyymDaGVra;
te će ih biti moći preuzeti i s Katoličke tiskovne agencije i portala Nedjelja.ba.
Riječi uvoda u svetu misu i cjelokupnu propovijed, koju će izreći vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, moći će dobiti sve zainteresirane novinske agencije koje se prethodno (do 20:00 h, 15. svibnja) prijave na e-mail Katoličkog tjednika: urednistvo1@katolicki-tjednik.com.

Propovijed i uvod u misno slavlje također će biti objavljeni na mrežnima stranicama Katoličke tiskovne agencije i portala Nedjelja.ba odmah nakon što bude izrečena.

Želeći izbjeći moguće narušavanje svetosti liturgijskoga čina i samoga prostora zbog prisutnosti mnoštva medijskih djelatnika, ne htijući uskratiti bilo kojoj medijskoj kući praćenje ove svete mise, odlučeno je da svima bude dostupno preuzimanje potrebnih materijala pa neće biti omogućen ulaz u katedralu drugim medijskim djelatnicima osim gore spomenutima koji su uključeni u izravni prijenos i fotografiranje.

Ujedno molimo za razumijevanje i uvažavanje navedenih pravila te medijsko posredovanje ovoga vjerskog događaja na istinit i dobronamjeran način”, priopćila je Vrhbosanska nadbiskupija.

Također, Zagrebu će na zagrebačkom Mirogoju molitvu predvoditi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a dovu predvoditi imam zagrebačke džamije Mersad ef. Kreštić.

Podsjetimo, najveća bošnjačka stranka, SDA pozvala je nekoliko puta na njeno otkazivanje, a huškanju na katolike i Hrvate u Bosni i Hercegovini pridružili su se poznate osobe iz javnog života BiH kao i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: SV/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.