Mjesec postaje 'Supermjesec': Danas na nebu spektakularan prizor

22.06.2013. 10:48:50

Mjesec danas dolazi na točku najbližu Zemlji zbog čega će se s našeg stajališta doimati 14 % veći i 30 % sjajniji. Taj fenomen u astronomiji se naziva Supermjesec. Oni koji i inače imaju problema sa spavanjem za vrijeme punog mjeseca noćas bi ih mogli imati još više. Naime, nad nama će noćas doslovce zasjati najveći puni mjesec u 2013. godini, tzv. supermjesec. No što to točno znači? Mjesec će danas naći na perihelu - točki svoje orbite koja je najbliža Zemlji, na svega 356.991 kilometara udaljenosti. Na toj točki Mjesec će nam izgledati veći za 14 posto i sjajniji za 30 posto, piše Space.com. >> VIDEO Što je to NASA uočila pored velikog asteroida koji prolazi pored nas? Stručnjaci upozoravaju da se supermjeseca, unatoč nekim pučkim vjerovanjima, ne treba bojati te da nema nikakve povezanosti između ovog astronomskog fenomena i prirodnih katastrofa. Sve u svemu, noćas nas definitivno čeka spektakularan prozor na noćnom nebu.

Learn what makes a big full moon a true 'supermoon' in this SPACE.com infographic. Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.