Mladi preminuli sjedeći za stolom, sahrane sutra i prekosutra u Posušju i Rakitnu

02.01.2021. 18:21:00

Završena je obdukcija tijela osmero nastradalih u jučerašnjoj tragičnoj nesreći u Tribistovu kod Posušja no danas neće biti poznati rezultati obdukcije, kazao je u izjavi za Fenu dežurni tužitelj Zapadnohercegovačke županije Borislav Čuljak. 

”Napravili smo obdukciju svih osam stradalih i sada prikupljeni materijali idu na toksikološko vještačenje u Sarajevo. Tek nakon toga znat će se stvarni uzrok smrti tragično preminulih” – kazao je je Čuljak.

Dodao je kako ne očekuje da će sva potrebna vještačenja biti završena prije ponedjeljka.

Kako se doznaje iz MUP-a ZHŽ-a, u tijeku su tehnička vještačenja u vikendici u Tribistovi kako bi se utvrdili detalji nesreće.

Istražitelji vjeruju kako je uzrok smrti osmero mladih iz Posušja ispušni plin iz agregata.

Posljedni ispraćaj za dvoje tragično stradalih održati će se sutra u Posušju, a njihovih šestero prijatelja na vječna počivališta bit će ispraćani dan kasnije u Rakitnu.

Sahrana Mirele Rezo održat će se sutra u 12 sati u Posušju, a dva sata kasnije sahranjen će biti Stjepan Jukić, potvrđeno je za Klix.ba iz Župe Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Posušju.

Dan kasnije, Žana, Marija i Stipe Pavković, Ivan Miličević, Mia Soldo i Stipe Romić bit će sahranjeni u Rakitnu.

Misu za tragično stradale u ponedjeljak u 12 sati u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja održat mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije Petar Palić, kazao je za Klix.ba župnik fra Marinko Leko.

Nakon toga će se svećenici s tužnim povorkama uputiti prema grobljima, gdje će se obaviti pogrebni obredi.

Podsjećamo, nesreća u kojoj je ugašeno osam mladih života dogodila u novogodišnjoj noći u mjestu Tribistovu, kod Posušja. U petak ujutro četiri ženske i četiri muške osobe, u dvadesetim godinama života, pronađene su mrtve u vikendici u kojoj su prethodnu noć slavili doček Nove godine.

Kako je rečeno, agregat pomoću kojeg su se grijali, nalazio se u prostoriji sa sjeverne strane vikendice, odnosno, ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio točno prekoputa prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići. Tijekom očevida je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerojatnije, na taj način ispušni plinovi, konkretno, ugljični monoksid, i ugušili osmero mladih.

Župnik stradalih: Preminuli su sjedeći za stolom

– Drugo dvoje je iz Posušja. To je bila jedna vrlo lijepa ekipa, zajedno su se držali, vrlo pozitivna. Željeli su zajedno dočekati Novu godinu – izjavio je Leko.

Dodaje kako su zavladali velika tuga i žalost te da je mnogo rodbine u svakoj kući koja dolazi izraziti sućut obiteljima stradalih mladića i djevojaka.

– U subotu ujutro jedan od roditelja rekao je da ih je bilo sedmero za stolom dok je jedan pao dolje jer je sjedio na kraju klupe. Što se tiče pogreba, sve ovisi o obdukciji. Čini mi se da će sprovod biti u ponedjeljak, bilo mi je najvažnije slažu li se da se organizira zajednički sprovod. Služba Božja bit će izvan crkve, zbog ovog vremena. Ali i da nije korone, toliko je zanimanje u Hercegovini, pogotovo ovdje bliže Posušju, da će biti svijeta, što kaže naš narod, kao pljeve. Zbog toga se nije moglo ni pomišljati da služba Božja bude unutra, nego ispred crkve – rekao je Fra Marinko.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/Foto: Getty Images

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.