MLADIĆ: ‘SVE ĆU VAS PO.....!’ Najgori ratni dan za Zadar, poginule 104 osobe

05.10.2022. 14:33:00

Napad na Zadar počeo je 1. listopada 1991. U tom trenutku hrvatske snage koje su branile Zadar imale su 2300 ljudi. Činili su ih pripadnici MUP-a, ZNG-a i Civilne obrane. Pomoć je stigla iz Imotskog, odakle je stiglo 700 hrvatskih dragovoljaca, čime je ukupni broj hrvatskih branitelja iznosi 3000 prema 14 000 agresorskih vojnika. Hrvatske su snage najviše bile locirane na Bokanjcu, Bilom Brigu, Sokinom Brigu, Sinjoretovu, Ploči, Dračevcu te u Arbanasima.

Hrvatski su branitelji bili prisiljeni snalaziti se improvizacijskim rješenjima, pa su spajanjem konstruirali vlastita vozila samohodnog topništva. Poslužili su se vozilom zadarskih Nasada kojim su se prije rata šišale suhe grane na stablima kraj ceste i mijenjale žarulje javne rasvjete. Na njega su montirali improvizirani top kojim je s Karme gađan raketni brod JRM VPRB-32 Koper.

Krvavi dan u Zadru i jeziva Mladićeva prijetnja

U prvom srpskom napadu na grad poginulo su 42 osobe, da bi  2. listopada nastalo kratkotrajno primirje. Hrvatske su snage to iskoristile za evakuirati trajektima djecu, žene i starce na nešto sigurnije otoke. Nakon toga uslijedio je 5. listopada – najgori ratni dan za Zadar kada su u napadu poginule 104 osobe

Žestoko ratovanje nastavilo se i slijedećeg dana kada su snimljeni razgovori Ratka Mladića koji je rukovodio napadima na Zadar sa nekolicinom oficira JNA i to u vrijeme najžešćih napada na Zadar. Mladić tako prijeti da će pobiti sve u gradu te da nitko stariji od 10 godina neće otići iz Dalmacije.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.