MNOGI NE BI SMIJELI OTVORITI USTA, A KAMOLI NEŠTO REČI

05.04.2021. 10:03:00

Sustav koji godinama u Hrvatskoj ne funkcionira, na žalost tu se radi io ljudskim životima. Ovih dana Hrvatska solidarna je zbog smrti malenih djevojčica iz Nove Gradiške. Preminula je u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, nakon što su zlostavljali roditelje. Bila je udomaćena i po putevima recidivista, koji će ponoviti zlostavljanje ili kazneno djelo na štetu djeteta. Sustav je trul. Vratili su dijete iz dobre obitelji, osudili su ga na smrt. Gdje se u sada sve one udruge koje bi se trebale baviti borbom protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ne čuju se. Kada se ukazivalo na Istambulsku konvenciju, a onda su neki dizajnirali na zadnje noge. Hrvatska ima dovoljno zakona za procesuiranje zlostavljača, ima dovoljno toga gdje se evidentira naselje u obitelji, ima mnogo toga gdje je poznato da su djeca zlostavljana.

Nema što sada vrijedi? Možda i da, ako se cjelokupni sustav promijeni, od Centare za socijalnu skrb, do svih onih koji su dužni voditi brigu o zlostavljanju djece. Danas plišani medvjedići, sutra će opet neko dijete dobiti batine, samo je pitanje kako će se reagirati. Zar nije dovoljno slučajeva gdje stradala djeca, udome se i zna da se obitelj nije „sređena“ djeca vraćaju u takvu sredinu.

Zar smrt djeteta mora pokrenuti cjelokupni sustav i ukazati gdje se godinama griješi. Nije ovo prvi put da se digne prašina, pa opet za izvjesno vrijeme sve se slijegne. Ne samo ovi nazovi roditelji, jer to nisu, nego monstrumi, ne da moraju odgovarati nego dati primjer da se mala djeca fizički ne zlostavljaju, a oni koji su to pratili i šutjeli, suodgovorni za smrt ove djevojčice. Priča kako socijalni radnici nemaju dovoljno, da su uvjeti za rad teški, da ih napadaju i da puno toga ne štima, točno, ne odgovara puno toga, neka ovo bude posljednja smrt djeteta, a da se sve vrti oko nepoduzimanja mjera koje su propisane .

I smrću ove djevojčice, javile su se neke javne osobe, političari, a bilo bi bolje da šute, jer krivice ima u njihovom nemaru. Javljaju se samo kad se nešto dogodi, a nisu njegova uloga u društvu iu političkom životu posvećeni minuti da se spriječe ovakve nemile događaje.

Iz ovoga moramo svi naučiti i povući pouku. Ako zakoni postoje, treba ih primijeniti, sustav godinama ne funkcionira kako treba, pa što onda treba učiniti?

#ZAUSTAVIMO ZLOSTAVLJANJE DJECE!

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.