Monografija o 2. gardijskoj brigadi 'Gromovi' uručena Medvedu

04.05.2016. 18:31:05

VRIJEDNOSTI DOMOVINSKOG RATA Monografija oslikava ponosni ratni put naših Gromova, koji mi je poznat, jer sam od početka kao pripadnik 1. gardijske brigade s dragim prijateljima iz Gromova zajedno bio na mnogim bojštima Monografija Druge gardijske brigade - Gromovi, koja je u obrani od velikosrpske agresije tijekom Domovinskog rata sudjelovala u svim borbenim akcijama od Banovine i Pounja do južnog bojišta, predstavljena je u Sisku, a prvi primjerak uručen je ministru branitelja Tomi Medvedu.

Izdavač monografije je Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade, a tiskana je sredstvima Ministarstva branitelja iz programa 'Promicanje vrijednosti Domovinskog rata'.

Na 650 stranica, bogato ilustrirana monografija predstavlja cjeloviti ratni put brigade i svih oslobodilačkih akcija od Banovine i Pounja do južnog bojišta, u kojima su tijekom Domovinskog rata poginula 284 pripadnika, oko 1200 ih je ranjeno, a četvorica su nestala. Umirovljeni brigadir Mile Krišto, voditelj autorskog tima monografije, istaknuo je da je grad Sisak vrlo važan u povijesti te vojne postrojbe. Naime, u Sisku je 3. lipnja 1991. godine utemeljena 2. bojna, kao preteča 2. gardijske brigade brigade Gromova, čiji je prvi zapovjednik bio general Drago Matanović. Nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluje 1995. godine, 2. gardijska brigada se ponovno vratila u Sisak u svečanom defileu. "Monografija oslikava ponosni ratni put naših Gromova, koji mi je poznat, jer sam od početka kao pripadnik 1. gardijske brigade s dragim prijateljima iz Gromova zajedno bio na mnogim bojštima. Gromovi su na području Sisačko-moslavačke županije, ali i na svim drugim bojištima, dali nemjerljiv doprinos obrani hrvatske domovine. Iskoristio sam boravak u Sisku i da s pripadnicima udruga branitelja razgovaram o specifičnim problemima, koje kao ministar moram sagledati kako bi pokušao pronaći rješenja za sva otvorena pitanja", rekao je ministar Medved. Na predstavljanju monografije, ravnatelji osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke županije preuzeli su primjerak za svoje školske knjižnice. Ukupno će školskim knjižnicama u Hrvatskoj biti podijeljeno tisuću primjeraka monografije o 2. gardijskoj brigade Gromovima. Ministar Medved je za boravka u Sisku o braniteljskim problemima razgovarao i sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem, koji je također dragovoljac Domovinskog rata i bojnik Hrvatske vojske.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.