MONSTRUOZAN ČIN KOD KOPRIVNICE: Bezdušno vezao psa špagom i objesio o drvo. Šetač ga je našao prekasno

10.07.2021. 15:16:00

Kad bi brojni volonteri bilježili svaki slučaj unakaženog, pretučenog, ubijenog psa kojeg su pronašli, bio bi to pravi šok za građane. Iako u medijima svakih malo izađe vijest o zvjerskom mučenju i ubijanju životinja, što od strane maloljetnika, što od strane odraslih ljudi, rijetko kad policija pronađe počinitelje, a i kad ih pronađu, jer takvi objavljuju snimke mučenja na internetu, kazne su očito premale. Kako inače objasniti da se ovako nešto i dalje odgađa?

Jedan je muškarac u subotnjoj šetnji naišao na mučan prizor u šumi kod Koprivnice.  Naime, on je tijekom šetnje spazio da nešto visi s drveta, a kad se približio ostao je u šoku.

Netko je doslovno špagom od bala objesio psa i ostavio ga tako visjeti. Kako doznaje Podravski,  policija još nije obaviještena o ovom događaju, a uznemirujuć prizor koji je zatekao šetača možete pogledati na LINKU. (stravično)

Podsjetimo, tijekom veljače 2021. godine u Ličkom Osiku, nepoznati počinitelj je na stablo graba objesio ženku psa pasmine posavski gonič nepoznatog vlasnika. Policija je tad izvijestila da traga za počiniteljem, protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava.

Netko je čak i vuka kod Gračaca objesio za prometni znak krajem travnja ove godine.

Hrvatsku je šokirao i  slučaj iz Osijeka s početka 2020. godine iz Osijeka. Tad je nepoznati počinitelj u tijelo psa stavio petardu i aktivirao je. Nesretna je životinja nakon nekoliko dana skončala u veterinarskoj ambulanti. Sličan se slučaj dogodio i u Rijeci, ali je ovaj dobio sretniji završetak, pisao je Dnevnik Nove TV. 

Brutalno pretučena, vezanih šapa i bez svijesti, jednogodišnja je kujica pronađena u šumi kod Rijeke. 

Kada se radi o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje te teškom zlostavljanju životinje (svi oblici fizičkog zlostavljanja), što hitnije treba pozivom na broj 192 zatražiti intervenciju policije koja sprječava daljnje ugrožavanje životinje i, ako se radi o mučenju i/ili usmrćivanju životinje, podnosi kaznenu prijavu.

Kaznenu prijavu zbog zlostavljanja i/ili usmrćivanja životinje treba podnijeti i svjedok zlostavljanja/usmrćivanja životinje ili osoba koja ima saznanja o tome, i to pismenim putem nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog kršenja članka 205. Kaznenog zakona:

Ubijanje ili mučenje životinja

Članak 205.

(1) Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

(3) Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.

(4) Životinja iz ovoga članka oduzet će se.

Ako u nekome trenutku svjedočite zlostavljanju životinje na javnoj površini, odmah pozovite policiju. Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (NN 5/90, 30/90, 47/90 i 29/94) zabranjuje mučenje i ubijanje životinja na javnome mjestu:

Član 30.

Tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom.

Mučenje i ubijanje životinja treba prijaviti i nadležnoj veterinarskoj inspekciji. Pismenim putem upućuje se prijava u kojoj treba navesti što više detalja koji upućuju na kršenje Zakona o zaštiti životinja i priložiti što više dokaza koji mogu poslužiti u svrhu dokazivanja navoda iz prijave (fotografije ili videosnimke, iskazi svjedoka, obdukcijski nalaz, veterinarska dokumentacija).

Prijava bi trebala sadržavati sve podatke o podnositelju prijave, počinitelju ili vlasniku životinje, kao i o svjedocima koji mogu potvrditi navode iz prijave. Važno: anonimne prijave uglavnom se ne razmatraju. Ako želite ostati anonimni jer mislite da bi osoba koju prijavljujete mogla ugroziti vašu sigurnost, u potpisanoj prijavi nadležnoj instituciji naglasite da želite ostati anonimni prema prijavljenom. Tako inspekcija može kontaktirati vas kao svjedoka, ali prijavljenoj osobi neće dati vaše podatke.

Prijave veterinarskoj inspekciji pri Državnom inspektoratu mogu se uputiti putem web stranice: dirh.gov.hr ili na e-mail online-prijave@dirh.hr

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Ilustracija, Prijatelji životinja

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.