MORH će se u iduće tri godine riješiti 978 djelatnih vojnih osoba te 1472 službenika

01.11.2014. 13:36:24

Iako je u ovom trenutku ne moguće predvidjeti kad će se i kako okončati aktualni prosvjed branitelja ispred zgrade resornog im ministarstva u Zagrebu, nije posebno teško predvidjeti sadržaj jednog od idućih. Samo vjerojatno ne više u Savskoj, nego lako moguće na Trgu kralja Petra Krešimira IV., gdje se nalazi Ministarstvo obrane. Naime, Nacrt prijedloga Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH 2015.-2024. predviđa daljnje smanjivanje broja zaposlenih u Oružanim snagama. Preciznije, predviđa se da do konca 2017. godine na platnoj listi bude 14.380 djelatnih vojnih osoba i 620 državnih službenika i namještenika. Po stanju s početka ove godine, u Oružanim snagama je bilo ukupno 17.450 zaposlenih, od čega 15.358 djelatnih vojnih osoba i 2092 službenika i namještenika. Dakle, u iduće tri godine plan je nekako se riješiti 978 djelatnih vojnih osoba te 1472 službenika! Klement Bakota, čelnik Neovisnog sindikata javne, državne i lokalne uprave, upozorava da i među službenicima ima puno branitelja i dragovoljaca, koji će se “nakon svega naći na cesti, kao da su paraziti u državi za koju su se borili”. “Broj službenika će konačno biti umanjen za 230 posto, a njihov udio u broju ukupno zaposlenih će se u ove tri godine smanjiti s 14 na svega četiri posto”, upozorava splitski sindikalist. Kaže, svjestan je kako je dugoročno smanjivanje Oružanih snaga u odnosu na ratne brojke nužnost, ali nikako ne odobrava način izvedbe. “Javnost se zabavlja pričama o kupnji novih aviona, a u MORH-u se sprema brutalni rez koji će brojne branitelje egzistencijalno uništiti. Strah me posljedica i reakcija pojedinih branitelja, jer i oni su u kreditima, mnogi imaju i zdravstvenih problema, onda većina ima djecu... Recite mi tko će zaposliti nekoga tko ima 50 godina?!” pita se Bakota.

Male otpremnine

“S otpremninama koje će dobiti, ti ljudi neće moći bogzna što učiniti. Ako je prosječna plaća u sustavu oko 2300 kuna, onda će malo tko dobiti više od 50.000 kuna otpremnine! To je jedna menadžerska plaća”, upozorava Bakota. Drži kako su rezovi morali biti humanije isplanirani, da se broj zaposlenih smanjuje prirodnim odljevom, redovnim odlascima u mirovinu, a “ne sjekirom”. “Neka puste ljude da odu dostojanstveno. I zato me posebno zanima kako to da se drastični rezovi uvijek poduzimaju baš u MORH-u, a ne i u drugim ministarstvima, državnim tijelima i agencijama? A stalno se gura teza da su branitelji privilegirani!” ogorčen je naš sugovornik. Ljuti ga i to što MORH, nije pokazao sluha za socijalni dijalog, što iščitava i iz činjenice da je “njegov” sindikat nacrt prijedloga zakona dobio tek nakon isteka roka za raspravu! Veli, pisao je i premijeru, i predsjedniku Republike, i šefu Hrvatskog sabora, i ministru Kotromanoviću, no odgovora nije dočekao. “
Hrvoje Prnjak
Izvorni članak pogledajte OVDJE

Uslijedit će val žalbi

Nema pravednosti, ali ni zakonske podloge u masovnome MORH-ovu otpisivanju ljudi, tvrdi Bakota, dodajući da će sve to ionako platiti – porezni obveznici. “Sigurno da će uslijediti val novih tužbi jer uopće nije jasno po kojim kriterijima će se oni dijeliti”, ističe Bakota.

GUBE POSAO

978  djelatnih vojnih osoba 1472 službenika

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.