MORH potvrđuje: 'Razmišljamo o osnivanju specijalnih zračnih snaga s Mađarskom, Bugarskom i Slovenijom'

29.11.2016. 21:05:21

Upitno je gdje bi bila baza. Razmatra se nekoliko lokacija u Europi nakon kojih će se odlučiti koja bi bila najpovoljnija, a opcije su i Zemunik i Udbina

Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Bugarska uskoro bi mogle formirati zajedničke specijalne zračne snage. Iz MORH-a potvrđuju da o tome razmišljaju, a ne demantiraju ni da bi baza mogla biti u Zemuniku ili na Udbini. Zajedničke specijalne zračne snage i nad hrvatskim nebom. Iz MORH-a potvrđuju da je to izgledna opcija i to u suradnji sa Slovenijom, Mađarskom i Bugarskom. Pisma namjere s njima su potpisana već dva puta: 2015., ali i u rujnu ove godine. “Potpisivanje Pisma namjere i od strane Načelnika združenih stožera navedenih zemalja nastavak je već započetog procesa multinacionalne suradnje u sklopu NATO inicijative Pametne obrane”, poručuju iz MORH-a. Ustrojavanje zračne komponente specijalnih snaga jedna je od obveza koje Hrvatska ima prema NATO-u, a suradnja bi obuhvaćala zajedničku obuku, opremanje, modernizaciju i uspostavu integriranih multinacionalnih postrojbi. “To je korak naprijed ka postizanju cilja, a to je da budemo opremljeni jednako kao što su druge zemlje iz NATO saveza. Da budemo spremni i da imamo obučenu vojsku i kapacitete koji su potrebni zbog nedaj bože ugroza, svaka zemlja se priprema kao da će sutra biti rat”, poručuje potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Josip Đakić. Upitno je i gdje bi bila baza. Razmatra se nekoliko lokacija u Europi nakon kojih će se odlučiti koja bi bila najpovoljnija, a opcije su i Zemunik i Udbina. “Ja osobno mislim da bi bilo dobro, to bi svakako dalo jedan profil kao pouzdanom partneru I vodećoj zemlji na tom području. Sigurno bi to bilo dobro. S druge strane ljudi se odmah plaše ako radite vojne baze na svom teritoriju odmah ste rizična zemlja za terorizam i druge ugroze”, ističe član saborskog Odbora za obranu Joško Klisović. “Smatramo da novac naših poreznih obveznika treba upotrebiti za pomoć siromašnijima i potrebitima,a ne na vojnu opremu, uvoznu i na nekakve vojne vježbe koje su same sebi smisao", dodaje saborski zastupnik Ivan Pernar. Vojni analitičar Igor Tabak procjenjuje da od svega u bliskoj budućnosti neće biti ništa. “To je jako daleko, na dugome štapu, Hrvatska u zadnje vrijeme ima puno banalnijih, prizemnijih problema. BLIC Upravo ta cijena je razlog zašto se hrvatska prije dvadesetak godina počela rješavat takvih kapaciteta budući da ih nakon rata nije mogla održavat, i već jako dugo toga u Hrvatskoj nema”, tvrdi Tabak. No najkasnije do 2025. Hrvatska će zračne komponente specijalnih snaga svakako morati ustrojiti jer je na to obvezuje članstvo u NATO-u.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.