MORH traži DORH-ovu provjeru navoda Generalskog zbora o remontu MIG-ova

10.07.2014. 15:06:58

"S obzirom da umirovljeni generali, koji se danas pozivaju na zaštitu nacionalnih interesa, u svom pismu o spomenutim indicijama nisu obavijestili nadležne državne institucije, iako su kao i svaki građanin RH bili dužni to učiniti, Ministarstvo obrane o tome je obavijestilo Državno odvjetništvo RH", navode iz MORH-a u priopćenju.

Ministarstvo obrane pozvalo je Državno odvjetništvo da utvrdi istinitost navoda iz pisma Hrvatskog generalskog zbora o remontu hrvatskih MIG-ova u Ukrajini, koje je u srijedu objavio Večernji list, a u kojemu su iznesene indicije o navodnom pogodovanju ukrajinskoj strani u tom postupku. "S obzirom da umirovljeni generali, koji se danas pozivaju na zaštitu nacionalnih interesa, u svom pismu o spomenutim indicijama nisu obavijestili nadležne državne institucije, iako su kao i svaki građanin RH bili dužni to učiniti, Ministarstvo obrane o tome je obavijestilo Državno odvjetništvo RH", navode iz MORH-a u priopćenju.

Iz Hrvatskog generalskog zbora u pismu su upozorili na alarmantno stanje vezano uz zaštitu suverenosti hrvatskog zračnog prostora. Tvrde da su problemi s remontom i nadogradnjom hrvatskih MiG-ova ugrozili ustavnu obvezu i sposobnost Oružanih snaga u zaštiti zračnog prostora te kompromitirale vjerodostojnost Hrvatske u preuzetim obvezama prema partnerima u NATO-u.

Ističu i kako nije jasno na temelju čega je MORH radove na remontu borbenih zrakoplova povjerio ukrajinskom Ukrspecexportu, umjesto dokazano uspješnom rumunjskom Aerostaru. "Postoje osnovane indicije da je povjerenstvo od samog početka procesa remonta i nadogradnje definiranjem zahtjeva za ponudu i zanemarivanjem ozbiljnih upozorenja o nekompetentnosti pogodovalo Ukrspecexportu", kažu u Generalskom zboru.

  • Autor: hina
  • Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.