Mostar: Kamenovan grob generala Branka Božića

16.05.2016. 10:16:44

Ako vrag ne može u kolijevku, udarit će u grob. To je stara narodna poslovica koja ponajbolje opisuju morbidni čin jučer uočen na katoličkom groblju u mostarskom naselju Salakovac, gdje je kamenovan grob general-bojnika Branka Božića Ježa, piše Večernji list BiH. Okolo grobnice zatečeno je razbacano kamenje, vaze i svijeće te oštećena nadgrobna ploča čovjeku koji je, kako se i danas spominje, svojom hrabrošću zadužio čitav kraj. Svi Hrvati protjerani - Nakon rata je umro od teške bolesti te je pokopan u rodnom mjestu, gdje više nema ni jednog živućeg Hrvata. Nema ovdje više hrvatskog ni ognjišta ni kolijevke. Žitelji svih dvadesetak prijeratnih kućanstava su protjerani i više se nitko nije imalo priliku vratiti živjeti u sigurnosti u miru. Svi su rasprodali svoje devastirane kuće i imovinu, osim obitelji Božić. No, ni mrtvima se ne da mira. Ovo je tko zna koji put da nam se kamenuje i oštećuje groblje. U samo jednom slučaju su počinitelji i uhvaćeni, a radilo se o braći Polčić, koji su, unatoč dokazima i priznanju, naposljetku dobili tek uvjetne kazne. Njihovo groblje se nalazi svega 70-ak metara dalje, ali ono nikada nije oštećeno. To samo govori o nacionalnoj netrpeljivosti - kažu ogorčeno bivši stanovnici ovog sjevernog mostarskog naselja, tvrdeći da je do sada uzalud prijavili niz incidenata koji su se događali na groblju. Skrnavljenje groblja "redovna" pojava - Znali smo zateći razbijene spomenike, iščupane alke i ostale predmete, kao i boce. Svako malo se ovdje pravi nered. Zbog oštećenja sam pet puta brusio očev nadgrobni spomenik. Ne diramo tuđe, ali ne damo svoje. Međutim, to očito nikoga nije briga. Do sada smo se obraćali domaćim i međunarodnim institucijama, ali uzalud. Išli smo po sudovima i tražili tek toliko da nam puste mrtve na miru. Ne znamo kome se više obratiti kako bismo zaštitili groblje - kažu iz obitelji Krezić, čiji je grob također ranije bio meta kamenovanja, prenosi Večernji list.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.