‘MOŽEMO! ĆE SE URUŠITI’! Analitičar otkriva: Evo zašto pobjednicima večeri prijeti neviđeni raspad!

31.05.2021. 09:35:00

Završio je i drugi krug lokalnih izbora koji su pobudili veliku pozornost javnosti osobito zbog toga što je u četiri najveća grada nakon dugog niza godina došlo vrijeme za promjenu vlasti.

Poseban fokus bio je na Zagrebu nakon što je dugogodišnji gradonačelnik Milan Bandić iznenada preminuo. Grad je preuzeo njegov najveći oponent Tomislav Tomašević u srazu s Miroslavom Škorom. Rijeku je zadržao SDP, ali na čelnom mjestu toga grada više nema Vojka Obersnela. Grad je preuzeo njegov zamjenik Marko Filipović.

Osijek je osvojio HDZ i to prvi put u povijesti grada. Premoćno je pobijedio njihov Ivan Radić, a Split je osvojio Ivica Puljak, poremetivši time planove HZD-ovog Vice Mihanovića.

Kako bilo, dominacija velikih stranaka na ovim izborima je donekle narušena i vlast su u brojnim mjestima osvojila nova lica. Rezultate je za portal Dnevno komentirao i politički analitičar Tomislav Stipić.

“Fokus je dobio puno na ovim izborima”

On smatra kako je na ovim izborima velika stranačka mašinerija zapravo doživjela relativni gubitak, pa tako ističe stranku Fokus kao jedno od velikih iznenađenja.

“Jedno je sigurno – svi su pobjednici. Ali kad se vratimo u realnost, pobjednicima bi se mogli nazvati stranka Fokus, Marko Jelić i Filip Zoričić. Oni su se borili s dobro organiziranim mašinerijama i uspjeli gotovo nemoguće”, rekao je Stipić.

Naravno, nakon 20 godina Zagreb je dobio novu vlast, a platforma Možemo! dobila je ogromnu potporu. Za njih je to ogroman uspjeh, smatra Stipić.

“Dobitnici su i platforma Možemo! koja je preuzela Zagreb”, govori Stipić.

“Andrej Plenković si je osigurao mir”

Premijer Andrej Plenković poručio kako je njegova stranka postigla kolosalan uspjeh na ovim izborima, ali Stipić smatra kako je HDZ očekivao više.

“Od HDZ-a najveći pobjednik je Ivan Radić i Anđelko Stričak. HDZ je uspio ublažiti ne baš bajne ukupne rezultate, imam osjećaj da su očekivali više, ali Osijek, Varaždinska, Bjelovarsko – bilogorska i Ličko – senjska dali su mir Plenkoviću”, napominje Stipić.

O SDP-u se govori kao velikim gubitnicima, ali Stipić to ne vidi tako.

SDP će imati priliku jer bi se Možemo! mogla urušiti

“SDP ipak nije katastrofalno prošao kako su to nastojali prikazati mediji, poglavito zbog toga što su našli nove ljubimce u platformi Možemo!, Partija je obranila gotovo sve što je imala osim Čakovca, dobili su Varaždin, Makarsku, Opatiju i malo im je nedostajalo da preotmu Koprivničko – križevačku i Istarsku. Nisu pobjednici, najveći dobitnik u SDP-u je Peđa Grbin koji sada ima priliku konsolidirati stranku i pripremiti ju za sljedeće razdoblje, pogotovo nakon što se Možemo! počne urušavati iznutra jer oni neće izdržati pritisak vladanja Zagrebom”, zaključuje Stipić.

Najveći gubitnici

Najveći gubitnici izbora su nekad velike i poznate stranke, a danas marginalne opcije koje prema Stipiću neće dugo izdržati.

“Najveći gubitnici ovih izbora su Čačić i njegovi Reformisti, HSS i HNS koji će nestati s političke scene. Jedan od najvećih gubitnika je IDS koji je izgubio Pulu, IDS se od ovoga neće oporaviti”, zaključuje Stipić.Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: N.K./Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.