‘MOŽEMO OČEKIVATI SNAŽNE POTRESE’ Stručnjakinja s PMF-a: ‘Ovaj dio Hrvatske iznimno je seizmološki aktivan’

03.05.2022. 12:26:00

Jug Hrvatske i grad Dubrovnik jedan je od seizmički najaktivnijih područja u ovom dijelu Europe te se svakih tridesetak godina pojavi jedan veći ili veliki potres.

U Dubrovniku je danas počeo znanstveno-stručni skup ‘Seizmička i klimatska ugroženost dubrovačkog područja’.

Prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić kaže kako su obje teme velika prijetnja, kako drugim gradovima, tako i Dubrovniku.

“Globalno zatopljenje i klimatske promjene zauzimaju mnogo medijskog prostora i svi smo svjesni da su ovdje i da se moramo na njih pripremiti. Seizmička aktivnost je nešto na što nemamo utjecaja i s čim živimo od davnina, i vjerujem da su stanovnici dubrovačkog područja vrlo dobro svjesni aktivnosti koja se događa ispod zemlje. Seizmičke aktivnosti mogu izazvati potrese i donijeti velike materijalne štete, a i odnijeti ljudske živote, moramo se na njih pripremiti. Istraživanja nam omogućavaju da se bolje pripremimo i upoznamo te prirodne prijetnje koje mogu ugroziti naše živote i našu imovinu. Upravo zbog toga smo organizirali ovaj skup, kako bismo ukazali na sva naša istraživanja koja će nam omogućiti da donekle umanjimo te prijetnje i njihove posljedice, kazala je Herceg Bulić u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska“.

Što se tiče seizmološke aktivnosti na području Dubrovnika, istraživanja pokazuju kako je iznimno seizmološki aktivno.

“Upravo je zbog toga ovo područje ugroženo i znamo da možemo očekivati vrlo snažne potrese. Nažalost, potrese ne možemo predvidjeti i spriječiti, ali se možemo pripremiti na njih na način da poslušamo seizmologe i ponašamo se shodno rezultatima njihovih istraživanja. Važno je da učvrstimo i gradimo kuće koje su seizmološki otporne, da se naprave građevinski zahvati kojima se mogu učvrstiti spomenici kulturne baštine, i da što više smanjimo materijalne štete i zaštitimo ljudske živote”.

Na skupu će biti predstavljeno nekoliko znanstveno-istraživačkih projekata.

“Imamo jedan klimatološki i dva seizmološka projekta koji su usmjereni upravo na dubrovačko područje. Zbog toga smo i organizirali ovaj skup u Dubrovniku, gdje smo pozvali sve predstavnike gradske i županijske vlasti da poslušaju što smo otkrili u istraživanjima”, kaže Herceg Bulić, te dodaje kako će se održati i predavanja za mlade kojima će ih pokušati zainteresirati za teme kojima se bave.

Seizmologija je za Hrvatsku vrlo važna – pokušavamo pokazati djeci da se potresa ne treba bojati, treba ga upoznati i naučiti kako se od njega zaštititi. Nadam se da ćemo na taj način probuditi njihovu znanstvenu znatiželju i da će neki od njih postati naši budući studenti, zaključuje.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.