Mrsić: 'Lex Perković' je naša stvar, mislim da neće biti sankcija

13.09.2013. 13:23:24

– Svari ćemo mijenjati onako kako mi mislimo da ih treba mijenjati – kazao je Mrsić i dodao da je slučaj "lex Perković" naša stvar.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić smatra da Hrvatskoj neće biti nametnute sankcije zbog toga što još nije ukinula vremensko ograničenje europskog uhidbenog naloga, kao što je to danas napisala agencija Reuters. – Mislim da neće biti sankcija Hrvatskoj jer ono o čemu mi razgovaramo dio je koji je vezan uz naše zakonodavstvo – rekao je Mrsić i dodao da imamo dovoljno argumenata da Europskoj komisiji dokažemo da ćemo stvari mijenjati. – Ali stvari ćemo mijenjati onako kako mi mislimo da ih treba mijenjati – kazao je Mrsić i dodao da je slučaj "lex Perković" naša stvar. Europska komisija vjerojatno će sljedećeg tjedna kazniti Hrvatsku zbog kršenja odredbi o europskom uhidbenom nalogu i zakona u Hrvatskoj popularno nazvanog "lex Perković", piše Reuters. Svjetska agencija piše da je Hrvatska ubrzo nakon ulaska u EU ušla u sukob sa svojim europskim partnerima zbog amandmana na zakon o izručenju "koji učinkovito štiti veterane rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine od suočavanja s istragama u Europskoj uniji". "Naše strpljenje je isteklo" "Europska komisija vjerojatno će kazniti Hrvatsku sljedeći tjedan, a u opasnost bi mogla doći pomoć EU za poboljšanja u kontroli granice", piše Reuters. – Naše strpljenje je isteklo. Vjerojatno ćemo aktivirati sigurnosnu klauzulu – rekao je viši dužnosnik Komisije, što bi značilo da će EK iskoristiti članak u hrvatskom pristupnom ugovoru koji im dozvoljava kažnjavanje ako se krše pravila EU. Već prošlog mjeseca Europska komisija zatražila je od Hrvatske da u potpunosti ispuni europski uhidbeni nalog i ukine ograničenje da se ne primjenjuje na zločine prije 2002. godine. Povjerenica za pravosuđe Viviane Reading u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću napisala je da ih neće zadovoljiti obećanje Hrvatske da će ukidanje ograničenja stupiti na snagu sljedeće godine. Dvojica diplomata kazala su Reutersu da bi Komisija mogla kazniti Hrvatsku uskraćivanjem sredstava za poboljšavanje kontrole granice koja su nam potrebna kako bismo ispunili uvjete za ulazak u schengensku zonu. HDZ već duže vrijeme optužuje koalicijsku vladu na čelu sa SDP-om da ne poštuje europski uhidbeni nalog zbog zaštite bivšeg obavještajca Josipa Perkovića koji bi se u Njemačkoj trebao suočiti s optužbom za ubojstvo hrvatskog imigranta počinjeno 1983. godine. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.