MUP-ova akcija "Mir i dobro": Roditelji, slijede vam kazne ako vaše dijete baca petarde

31.12.2018. 10:54:21

Obvezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje s pirotehničkim sredstvom jer pogrešna uporaba može biti kobna Na području PU splitsko-dalmatinske do danas nije evidentirano niti jedno ozljeđivanje osoba zbog uporabe pirotehnike. Obzirom da se, kao i prethodnih godina, pirotehnika najviše koristi posljednjeg dana u godini, odnosno tijekom novogodišnjeg slavlja, a posebno na otvorenim prostorima gdje se okuplja veliki broj građana, policija koristi prigodu još jednom naglasiti: - Pirotehnička sredstava kategorije  F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. - Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je da će: - fizička osoba mlađa od 18 godina koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, zatim fizička osoba koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 02.siječnja do 26. prosinca ili uporabljuje pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima, odnosno na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5 tisuća do 15 tisuća kuna. - Djeci mlađoj od 14 godina nije dozvoljena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava. Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva. - Osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije. - Pirotehnička sredstva smiju se upotrebljavati samo još dva dana (31. prosinca i 1.siječnja) - Pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola. - Poštovati sigurnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkog sredstva. - Pirotehnička sredstva ne koristiti blizu prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih  i osjetljivih predmeta, te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.). - Obvezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje s pirotehničkim sredstvom jer pogrešna uporaba može biti kobna.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.