MUP Policija je odigrala značajnu ulogu u stvaranju i obrani države

30.03.2019. 14:59:57

UOČI OBLJETNICE 'KRVAVOG USKRSA' Na Plitvicama će se u nedjelju, s početkom u 11 sati, obilježiti 28. obljetnica akcije "Plitvice" i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića koji je život izgubio 31. ožujka 1991. kao prva žrtva Domovinskog rata. U MUP-u ističu kako u novijoj povijesti nije poznato da je "igdje u svijetu policija odigrala tako značajnu ulogu u stvaranju i obrani svoje države kao što je to učinila hrvatska policija". "Baš je hrvatska policija bila prva organizirana, zakonom utemeljena hrvatska obrambena postrojba u obrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta tek stvorene neovisne hrvatske države od nasrtaja pobunjeničke agresije i tzv. JNA. Hrvatska policija stoga jest preteča i jezgro stvaranja hrvatskih Oružanih snaga i Hrvatske vojske", izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici. Ispred spomenika prve žrtve Domovinskog rata vijence će položiti i svijeće zapaliti izaslanstvo državnog vrha, obitelj i prijatelji Josipa Jovića, njegovi suborci, sudionici akcije "Plitvice", pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata: Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90, Udruga Tigar 90/91 Rakitje, Udruga PJP Kumrovec 90 i Udruga Prvi hrvatski redarstvenik i mnogi drugi. Akcija "Plitvice" u kojoj je u jutarnjim satima 31. ožujka 1991. poginuo Jović, koji se u kolovozu 1990. priključio Jedinici za specijalne namjene MUP-a Rakitje, ostala je zapamćena kao "Krvavi Uskrs". Jović je posmrtno promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima. Prema policijskim izvješćima nakon uspješno provedene akcije Plitvice, kojom je zapovijedao Marko Lukić, uhićeno je 29 srpskih ekstremista, a 18 ih je kazneno prijavljeno zbog oružane pobune.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.