MUP predlaže rigorozne mjere prije ulaska na tribinu

16.06.2019. 07:42:59

Pooštravanje kažnjavanja znači da će se zabrana dolaska na natjecanja uvesti za neke nove prekršaje
Najgora kazna za navijače je zabrana dolaska na utakmice, pa je to i prilično učinkovita mjera za smanjenje nereda na sportskim događanjima, zaključili su to u Ministarstvu unutarnjih poslova, pa su odlučili predložiti izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kako bi se što više prekršaja kažnjavalo baš zabranom dolaska na stadione i dvorane. Pooštravanje kažnjavanja znači da će se zabrana dolaska na natjecanja uvesti za neke nove prekršaje, ali i za stare za koje je bila propisana u originalnom zakonu koji je stupio na snagu 2003. godine, ali je u međuvremenu ukinuta, piše Novi list. Tako se, među ostalim, s ciljem da na tribinama bude što manje gledatelja pod utjecajem droge ili alkohola, predlaže da se posjetitelju koji odbije alkotest ili testiranje na drogu može izreći kazna zabrane dolaska na utakmice. Drugim riječima, ako navijači prije utakmice popiju jedno ili dva pića nekog od sponzora reprezentacije i odbije alkotest to će se smatrati prekršajem koji se može kazniti udaljavanjem s utakmice. U obrascu prethodne procjene što ga je MUP objavio na e-savjetovanju predlaže se i vraćanje mogućnosti da se tučnjava kažnjava zabranom dolaska na utakmice, jer je izmjenama zakona 2011. godine, sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe te organiziranje nasilja na sportskim natjecanjima, postalo kazneno djelo. Tada je nestala tučnjava kao prekršaj, a time i zabrana dolaska na natjecanje kao kazna. Ista mjera, predlaže MUP, mogla bi se izreći i za to ako se netko odijeva s ciljem da se maskira, odnosno da ga se ne može identificirati. Čak i posjedovanje odjeće za maskiranje moglo bi značiti zabranu dolaska na utakmicu. U obrazloženju najavljenih promjena iz MUP-a navode da će one osim povećanja sigurnosti gledatelja dovesti do smanjenja angažiranja policije na provedbi mjera osiguranja iz nadležnosti policije što dovodi do smanjenja utroška proračunskih sredstava. “Predložene promjene za cilj imaju i smanjivanje negativnog dojma u javnosti i medijima koji se veže uz protupravna ponašanja na sportskim natjecanjima, koja kod međunarodnih natjecanja štete i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske”, otkrio je MUP dio svojih motiva za izmjenu zakona, piše Novi list.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.