NA DANAŠMJI DAN ZAPOČELA OPERACIJA OTKOS 10 31. LISTOPADA

31.10.2015. 07:43:13

Na današnji dan 1991. godine započela je oslobodilačka operacija Hrvatske vojske "Otkos 10°. Bila je to jedna od prvih oslobodilačkih operacija hrvatske vojske, a izvedena je na području Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije. Operacije je trajala do 4. studenog i u njoj je osloboden okupirani dio Bilogore i gore Papuk, dakle oko 300 četvornih kilometara. Prvog dana neprijatelj je, unatoč snažnom otporu, odbačen na pričuvne položaje, uz ranjenih s obje strane. Osloboclena su naselja Gornja Kovačica, Velika Barna, Gomja Rašenica, Rastovac i Treglava. Istog dana je u napadu na četničko uporište Lončarica nadomak Virovitice poginuo hrvatski branitelj, pripadnik A satnije 127. brigade, Marijan Derežić. Na mjestu njegove pogibije podignut je spomenik na kojem se svake godine na današnji dan obilježava početak ove vrlo važne operacije naših hrabrih branitelja. (vidi fotografiju)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.