NA DANAŠNJ DAN: 19. kolovoza 1991. započeo je opći napad na Lipik i Pakrac

19.08.2019. 18:04:38

U ranim jutarnjim satima započelo je granatiranje Pakraca, Prekopakre, Lipika, Dobrovca i Filipovca. Prve granate u Lipiku su pale na Dječji dom i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju. Paralelno s granatiranjem, pobunjeni Srbi su pokrenuli pješački napad na Policijsku postaju u Pakracu, ali i samo središte grada. Policijsku postaju, kao i nekoliko objekata oko nje, branilo je tridesetak policajaca, koji su se uspjeli obraniti od snažnijeg neprijatelja sve do večernjih sati kad su im u pomoć pristigle specijalne jedinice MUP-a iz Bjelovara i Zagreba. Pristigli specijalci su potisnuli neprijateljske snage iz Pakraca i u sljedećim danima uspostavili kontrolu nad ključnim točkama tadašnje Općine Pakrac, organiziravši novi sustav obrane koji će funkcionirati u narednim borbama. Plan pobunjenih Srba da u nekoliko dana ostvare kontrolu nad Pakracom, Lipikom i ostalim mjestima nekadašnje općine bio je spriječen. Pobunjenici su se povukli u svoja uporišta po okolnim selima odakle su nastavili napade na naselja koja su se nalazila pod hrvatskom kontrolom. Oslobođenje okupiranih dijelova Zapadne Slavonije, a time i dijelova Lipika i Pakraca, uslijedilo je tek u svibnju 1995. godine vojno-redarstvenom operacijom „Bljesak“. VIDEO: https://youtu.be/dYlU2px8rIM U vezi sa navedenim događajima na području zapadne Slavonije, razgovarali smo sa sudionikom obrane Pakraca od srbočetničke agresije, hrvatskim braniteljem, dragovoljcem Domovinskog rata i umirovljenim hrvatskim generalom Željkom Sačićem, koji se prisjetio tih teških dana, kako za grad Pakrac, tako i za zapadnu Slavoniju  i  Hrvatsku u cijelini, te   je tom prilikom naveo: "Hvala vam, hrvatski ratnici....ATJ "Lučko", specijalci, "Omege", PU Bjelovar, PJP "Mosor" iz Policijske akademije, dragovoljci, ZNG. Policajci.... Baš svima koji su taj dan imali čast, povijesnu priliku, neograničeno međusobno povjerenje, vjeru u ratne suborce, ratno vodstvo, zajedništvo...ratnu hrabrost...vojno i policijsko umijeće...upornost...te su ratnom pobjedom u nesmiljenoj bitki ... vratili, ne štedeći vlastita života, zdravlja..,uz velike žrtve, pod hrvatsku vlast, već okupirani Pakrac, dana 18./19.08.1991. godine. Onaj koji je tada BIO, zna o čemu govorim!!! A, svi drugi, vidite heroje  i poklonimo im se!!! Tada, ovi momci, po prvi puta, od ožujka 91'.,  oslobodili, osvojili Kalvariju i prodrli iznad Kraguja, Japage....no, naših oružanih snaga za čvrsto "držanje " te, novo uspostavljene borbene linije, tada nije bilo, sve do "Bljeska"."
FOTOGALERIJA PAKRACA U RATNIM DANIMA :    

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.