Na današnji dan 1991. godine u Vinkovcima došlo je do sukoba između pripadnika pričuvnog sastava ZNG-a i pripadnika JNA…

24.07.2019. 19:46:35

Na današnji dan 1991. godine, dva dana nakon stradanja dvanaestorice hrvatskih vojnika kod Mirkovaca i otvaranja minobacačke vatre na Vinkovce, u gradu je došlo do sukoba između pripadnika pričuvnog sastava ZNG-a i pripadnika JNA… U večernjim satima, na barikadi hrvatskih snaga u blizini vojarne JNA “Đuro Salaj”, došlo je do vatrenog obračuna. U sukobu su smrtno stradali gardisti Tomislav Hasel (r. 1958.) i Josip Sebauer (r. 1955.) te pripadnik jugovojske Goran Mihailović dok je njegov kolega Boban Kalimančević ranjen. Major Rodoljub Đorđević iz vojarne je zaprijetio da će tenkovima doći u bolnicu da izvuče ranjenog Kalimančevića. Ipak, kada je podoficir Kontraobavještjne službe JNA Boban Kalimančević izjavio da sukob nisu potencirali pripadnici hrvatskih snaga već poginuli Mihailović prijetnje su prestale. Na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu spomenutog se događaja prisjetio u svojem svjedočenju Aleksandar Vasiljević, tadašnji šef KOS-a, koji je istaknuo i da je “u to vreme u Vinkovcima napravljena bila, kao voštana figura, glava komandanta koji je bio živ, ali je nabijena bila na kolac, kao da mu je odsečena, i sa takvom se glavom hodalo oko kasarne radi izazivanja psihoze nesigurnosti.” Nakon rata, za Bobanom Kalimančevićem je bila raspisana i crvena Interpolova tjeralica zbog ubojstva i pokušaja ubojstva. Hrvatskom pravosuđu Kalimančević je nedostupan, a prema saznanjima autora nalazi se na teritoriju Republike Srbije. Fotografija – Vinkovci u ljeto 1991. (autor: Zvonimir Tanocki) Izvori – Davor Runtić: Junaci Domovinskog rata 11 Fond za humanitarno pravo – Transkript sa suđenja Slobodanu Miloševiću Srbija Danas (www.srbijadanas.com/…/ko-su-najtrazeniji-srbi-sa-interpolov…)

Autor teksta -uredio- Borna Marinić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.