NA DANAŠNJI DAN 1992. JNA JE SLOMLJENA U SAMOM SREDIŠTU SARAJEVA

02.05.2019. 13:26:50

Ključna bitka obrane Sarajeva i BiH protiv JNA odvijala se danas, 2. svibnja 1992. godine

Danas, 2. svibnja 1992. godine, odigrala se za mnoge ključna bitka obrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kada je JNA pokušala zauzeti centar grada i doći do zgrade Predsjedništva tadašnje Republike BiH. Kako piše Klix, iz današnje perspektive tadašnja akcija Jugoslavenske narodne armije mogla bi se shvatiti kao pokušaj državnog udara. Međutim, Jedinice Teritorijalne obrane Republike BiH i republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova suprotstavili su se te zaustavili napad JNA na Skenderiji, prilikom čega su nastali povijesne snimke pobjede. Na snimkama se mogu vidjeti također zapaljeni tramvaji i uništena vozila JNA koja je bila u službi velikosrpske politike.

Cijelo Sarajevo bilo je odsječeno od svijeta

Iako je cilj bio preuzimanje kontrole nad najvažnijim objektima za funkcioniranje grada i države, u žestokom napadu JNA granatirano je cijelo Sarajevo, tako da je grad bio odsječen od vanjskog svijeta. Građani su pritom ostali bez osnovnih usluga, telefona, vode, struje i plina.

Otmica Izetbegovića

Nakon neuspješnog preuzimanja grada, pripadnici JNA su na sarajevskoj zračnoj luci oteli predsjednika Predsjedništva Republike BiH Aliju Izetbegovića, predsjednika Vlade Zlatka Lagumdžiju i kćerku predsjednika Sabinu Izetbegović. 3. svibnja Izetbegović je razmijenjen prilikom povlačenja jedinica JNA sa Bistrika na čelu s generalom Kukanjcem. U tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici pritom je došlo do sukoba i pucnjave te je ubijeno šest osoba. Iako je na današnji dan Sarajevo obranjeno, to je bio i početak opsade Sarajeva koje je trajalo 1425 dana.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.