Na današnji dan, 2. lipnja 2010. godine, u Šibeniku je preminula legenda Domovinskog rata, brigadir Ante Čatlak

02.06.2019. 20:59:29

Na današnji dan, 2. lipnja 2010. godine, u Šibeniku je preminula legenda Domovinskog rata, brigadir Ante Čatlak. Kao mornarički časnik početkom Domovinskog rata osniva tzv. „Škverski bataljun“ iz kojega je uskoro izrasla 114. brigada Hrvatske vojske, popularno zvana „Škorpioni“ čiji je zapovjednik bio Ante Čatlak. Ubrzo su se „škveranima“ priključile dragovoljačke postrojbe iz većih splitskih poduzeća: Diokoma, Koteksa, Dalme, HPT, Prometa, Brodomerkura, kao i dragovoljačke satnije iz Žrnovnice, a u Trogiru i Omišu formiraju se 2. i 3. bojna brigade, kao i samostalna satnija Solin - Dugopolje, koja će uskoro postati 4. bojna 114. brigade. Krajem 1991. i početkom 1992. godine, u njezin sastav ulaze i pripadnici HOS-a , koje je Čatlak iznimno cijenio, te još neke samostalne satnije i vodovi. AnteČatlak s početka agresije na Hrvatsku, bio je "živa sol na ranu" 9. kninskom korpusu JNA kojeg je predvodio Ratko Mladić.„U žestokim bitkama, Čatlak je Mladiću, koji je obećao “da će sutra do podneva popiti kavu u Unešiću, a ručati u Šibeniku”, tada postao doživotna noćna mora.“ stoji u jednom od članaka Slobodne Dalmacije posvećenih brigadiruČatlaku. Njegovi vojnici, među kojima je bio omiljen, sjećaju ga se kao časnog, iskrenog i moralnog zapovjednika koji je cijelo vrijeme bio uz njih, rame uz rame, a Hrvatsku je volio iznad svega. Prvi izlazak na teren, u kolovozu 1991., bio je na prostore drniško - sinjske bojišnice gdje Čatlak vodi svoje vojnike na planine Moseća i Svilaja te sela Čavoglave, Kljaci, Umljanovići, gdje se formira i uređuje crta obrane od mogućeg napadaja JNA i paravojnih formacija tzv. SAO Krajine. Najvažnije bitke, pod zapovjedništvom brigadira Čatlaka, odigrale su se 6. prosinca 1991. godine kod sela Ošlje – Stupa u stonskom zaleđu te 3. siječnja 1992. godine na drniško- sinjskom ratištu. U njima je agresor „slomio zube“ i zaustavio svoj prodor prema Metkoviću, odnosno prema Splitu i Šibeniku. Svoju dužnost Ante Čatlak obnašao je do kolovoza 1992. godine kada na mjesto zapovjednika 114. brigade dolazi Zdravko Klanac. Zbog teške bolesti supruge, 1993. se povlači iz aktivne službe. Supruga mu umire sljedeće godine, te zajedno s majkom odlazi u Šibenik. Preminuo je iznenada, samo dan nakon što je njegova 114. brigada obilježila 19. godišnjicu osnutka. Brigadir Ante Čatlak pokopan je na Šibenskom groblju Kvanj.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.