NA DANAŠNJI DAN: NAPAD NA NOVU GRADIŠKU

07.02.2016. 07:00:31

Na današnji dan 1992. godine izveden je topničko-pješački napad na Novu Gradišku. Srpska strana, supotpisnica Sarajevskog primirja uporno se nije pridržavala tog dogovora na novogradiškom području. Od 3. siječnja i potpisivanja primirja pa do veljače 1992. godine poginulo je na novogradiškom bojištu 6, a ranjeno 10 boraca. Od početka veljače napade na položaje Hrvatske vojske Jugoslavenska armija je pravdala nedisciplinom četnika i okučanskih ekstremnih teritorijalaca. Riječ je, potvrdili su to napadi na položaje naše vojske kod Poljana i Mašića, o smišljenim oružanim akcijama. U petak, 7. veljače 1992. godine, sirene su u Novoj Gradiški u 7,40 sati oglasile opću opasnost, pa su Novogradiščani nakon 34 dana ponovno morali u skloništa. Napad je uspješno odbijen, a pregovori oko razmjene zarobljenika i prometa na autocesti su nastavljeni sa srpskim pukovnikom Novicom Simić. (na fotografiji je pripadnik 108. slavonskobrodske brigade na novogradiškom bojištu 1992. godine, kraj "Maljutki" )

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.