NA DANAŠNJI DAN: NOVOM SELU VRAĆENO IME ŠPANOVICA

24.02.2016. 08:30:20

Na današnji dan 1992. godine na inicijativu branitelja iz 123. požeške brigade, Novom Selu vraćeno je hrvatsko ime Španovica. Pisao sam par puta o tome kako su Srbi nakon okupacije hrvatskih mjesta mijenjali njihova imena, a danas pišem kako su se Hrvati izborili za promjenu imena jednog mjesta na prometnici Pakrac-Požega. Španovica je mjeso u Slavoniji koje su drugom pol. 19. stoljeća naselili Hrvati iz Gorskog Kotara. Nakon II. svjetskog rata mjesto je zamrlo jer se nalazilo na mjestu stalnih borbi ustaša i partizana. Dolaskom komunističke vlasti Španovica je preimenovana u Novo Selo. Početkom velikosrpske pobune Novo Selo ulazi u sastav SAO Krajine u kojoj ostaje sve do 26. prosinca 1991. kada su ga oslobodile hrvatske snage u operaciji "Orkan 91". Kao što sam rekao na današnji dan mjestu je vraćeno njegovo povijesno ime no tu nije bio kraj njegovim mukama. Nakon dolaska UNPROFOR-a, Novo Selo se našlo u Zaštićenoj zoni UN (UNPA), ali je ostalo pusto. Konačno je oslobodeno tek u operaciji "Bljesak".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.